Közélet

A vakcinagyártáshoz is kell az összefogás

A globális átoltottság elérése kulcsfontosságú a koronavírus-járvány leküzdéséhez. Bár mostanra már számos vakcina elérhető, a tömeges előállításukhoz vezető út hosszú, költséges és bonyodalmakkal teli.

A mainzi székhelyű BioNTech az elsők között állt elő a koronavírus elleni oltóanyaggal, amit jelentős előkészületek előztek meg, hiszen egy új vakcina előállítása kihívás még a nagy cégeknek is. Bár a hírek hallatára sokan fellélegezhettek, a jóváhagyás utáni eljárásokkal kapcsolatos kérdőjelek hamar átvették a megkönnyebbülés helyét.

Kétségek merülhetnek fel a lakosságban egyebek között azt illetően, hogy kiket szükséges elsőként beoltani, milyen sorrendben történik a vakcináció, és mindenekelőtt rendelkezésre áll-e elegendő oltóanyag a védettség időbeni megszerzéséhez.

Az, hogy sikerült előállítani az oltóanyagot, még nem jelenti, hogy gyorsan az elegendő adagszám is rendelkezésre áll majd. Ehhez a termelés gyors növelése szükséges

– mondta Rolf Hömke, a német gyógyszerkutató vállalatok szövetségének szóvivője.

Fotó: Móricz-Sabján Simon/Világgazdaság

Bár a BioNTech német biotechnológiai vállalat még egy teljeskörűen felszerelt gyártóüzemet is felvásárolt Marburgban versenytársától, a Novartistól, a specifikus feladatok elvégzéséhez a szakemberek speciális tudására is szükség volt.

Hiszen, bár a technológia rendelkezésre állása a gyártás elengedhetetlen feltétele, tapasztalt alkalmazottak nélkül nem lehet sikereket elérni. Ezért a mainzi székhelyű biotechnológiai vállalat átképezte a marburgi személyzetet – tette hozzá Hömke.

A vakcina előállításához szükséges ipari berendezések hiányának veszélye nem áll fenn – erősítette meg a Német Mérnöki Szövetség a Deutsche Wellének.

Egy új vakcina előállításához specializált kutatókból álló kis csoportokra van szükség, így a nagy kutatóintézetek segítségére számíthatnak a gyógyszeripari cégek.

Ám még ez sem elegendő a sikerhez Hömke szerint, hiszen a gyógyszeripar vállalatai nagymértékben függnek azoktól a beszállítóktól, amelyek az egyes baktériumkultúrákat, tápoldatokat, valamint a számos speciális vegyszert szolgáltatják.

A mintegy ötven német gyógyszeripari céget tömörítő szervezet képviselője hangsúlyozta, hogy a termelési kapacitás bővítése létfontosságú, de nem az egyetlen tényező, amely befolyásolja a vakcina gyors terjesztését, hiszen azt csak a további oltóanyag-szolgáltatók csatlakozása oldhatja meg.

 

Egyetlen vállalat sem képes egyedül elegendő mennyiséget biztosítani a globális kereslet észszerű időn belüli kielégítésére.

Regisztráció védőoltásra

 

Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

 

vakcinagyártás gyógyszeripar összefogás kutatóintézetek
Kapcsolódó cikkek