Közélet

Biden beiktatása alatt fegyveres zavargások lehetnek a tagállamok fővárosaiban

Öt nappal Joe Biden eskütétele előtt már 7 ezer nemzeti gárdista tartózkodik az amerikai fővárosban.

A Nemzeti Gárda 25 ezer tagját vezénylik Washingtonba az elnöki beiktatással kapcsolatos biztonsági feladatok ellátásához, ez mintegy negyedével több, mint amellyel eredetileg terveztek – írta a Fox News. Háromszor több katona lesz jelent Joe Biden eskütételének napján, január 20-án az amerikai fővárosban, mint amennyien most Irakban és Afganisztánban szolgálnak.

Öt nappal Joe Biden eskütétele előtt már 7 ezer nemzeti gárdista tartózkodik az amerikai fővárosban – árulta el a híroldalnak Daniel Hokanson tábornok. A hírtelevíziók felvételein is látható volt, ahogy a katonák a Capitolium területén pihentek.

Nemzeti Gárda minden elnöki beiktatási ceremónián részt vesz, ez a hagyomány egészen George Washington idejére nyúlik vissza

– tette hozzá.

A Hirado.hu szemléje szerint Donald Trump még hivatalban lévő amerikai elnök hétfőn szükségállapotot rendelt el Washingtonban január 24-ig. A Capitolium ostroma nyomán egyébként is megszigorították az amerikai fővárosban a biztonsági intézkedéseket.

Fotó: Sputnik / AFP

Az amerikai sajtó Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) rendvédelmi szervek felé intézett belső figyelmeztetésére hivatkozva közölte, hogy

Biden beiktatása körüli napokban fegyveres, illetve erőszakos zavargások lehetnek a tagállamok fővárosaiban. Eddig már száz embert vettek őrizetbe a kongresszus épületét ért múlt heti ostrom ügyében.

A rendkívüli biztonsági intézkedések mellett a Capitoliumnál tartandó ceremóniát csak korlátozott számú közönség tekintheti meg a helyszínről. Biden stábja is arra kéri az amerikaiakat, hogy ne utazzanak a fővárosba, ahol szinte hermetikusan lezárják a Fehér Ház, a Capitolium épületét és Washington szívében található több kilométer hosszú füves parkot, a National Mallt.

Joe Biden FBI Amerikai Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek