Közélet

Norvég vizsgálat: nincs összefüggés a halálesetek és az oltások között

A norvég egészségügyi hatóságok szerint nincs bizonyíték arra, hogy közvetlen összefüggés lenne a Covid-19 ellen oltott idős emberek közelmúltbeli halálesete és a kapott Pfizer-vakcina között.

A Bloomberg írta meg hétfőn, hogy a Norvég Gyógyszerügynökség a legújabb kutatásaira hivatkozva el akarja oszlatni a félelmeket azzal kapcsolatban, hogy

a koronavírus elleni oltások okozták volna harminchárom, zömében 75 év feletti és krónikus betegségben szenvedő ember halálát.

Fotó: Varga György / MTI

Az északi országban eddig csak a Pfizer, illetve a BioNTech cégek vakcináit használták az oltási akciók során, melynek köszönhetően már 42 ezer ember kaphatta meg az első dózisát az ellenanyagból – érintve a szociális intézmények közel összes lakóját.

Norvégia tartja a nemzetközi határidőket és biztonsági előírásokat a lakossági oltás során

– reagált a vizsgálat után Steinar Madsen, a gyógyszerügynökség egészségügyi vezetője. Hozzátette:

a vakcina ellenreakciót vált ki az emberi szervezetnél, amely az idős és súlyos beteg személyek esetében túl heves is lehet. Sajnos felbukkanó halálesetek elkerülhetetlenek, de nem kijelenthető az, hogy közvetlenül a vakcina lenne ezek oka.

Madsen szerint az oltások utáni ellenreakciókhoz a legkisebb mértékben is köthető halálozások száma jelenleg is bőven alacsonyabb, mint egy az ezerhez, így elégedettek lehetnek a vakcinaprogram előrehaladásával.

Norvégiában a héten kezdték el használni a Moderna vakcináját is, amely hasonlóan a Pfizer-BioNTech készítményéhez, RNS-technológiával hat a szervezetre, tehát megtanítja annak sejtjeit a fertőzés ellen harcolni.

 

 

Pfizer olvas Norvégia
Kapcsolódó cikkek