Közélet

A Mercedes megölte a Forma-1-et

A Mick Schumachert is a csapatában tudó amerikai üzletember nem túl optimista a jövővel kapcsolatban.

Gene Haas úgy véli, hogy a Mercedes dominanciája teljesen megölte a Forma-1 lényegét, mivel a német gyártó miatt a sorozat unalma és kiszámíthatóvá vált, ami a csapatok és a rajongók számára sem jó – adta hírül a motorsport.com.

Az amerikai csapatnak a 2021-es már a hatodik szezonja lesz a királykategóriában. Bár kezdetben voltak jó eredmények, az elmúlt szezonokban rendre a mezőn második felében szerepelnek.

Évek óta szorosan együttműködnek a Ferrarival, de az olasz márka sem most éli aranykorát.

Épp emiatt a Ferrari erőforrásait használó csapatok (a Ferrari mellett az Alfa Romeo és a Haas tartozik ebbe a csoportban) jelentős lóerőhátrányban vannak a Mercedes, a Honda vagy a Renault motorjait használó versenytársaikhoz képest.

Fotó: Florent Gooden / DPPI / AFP

A csapatvezető szerint mindenki hátrányban van a Mercedes-motorhoz képest.

Egy elképesztően erőteljes, üzemanyaghatékony, tartós motort építettek, amihez egyik csapat sem tud felzárkózni. Szerintem valójában megölték a Forma-1-et. Nagyobb erő van a Mercedesnél, ezért tudnak ilyen sokáig dominálni. De ki akar versenyezni úgy, hogy mindenki tudja, ki nyer? Ez unalmas...

- nyilatkozta Gene Haas, aki a közeljövővel kapcsolatban sem túl optimista.

2018-ban és 2019-ben 20-40 millió dollárt költöttünk évenként a fejlesztésekre, és minden alkalommal, amikor a versenyzőkkel beszéltem, azt hallottam: nos, ez nem változtat semmin. Szóval miért költünk valójában ezekre a frissítésekre?

- tette fel a borús költői kérdést az amerikai üzletember.

A csapat a 2021-es szezonban teljesen új pilótafelállással próbált szerencsét. A dán Kevin Magnussen, és a kezdetektől a Haasnál versenyző francia Romain Grosjean helyett

az egyaránt újonc orosz Nyikita Mazepin és a német Mick Schumacher vezetheti a versenygépeket.

A hétszeres világbajnok Michael Schumacher fiának bemutatkozása miatt ráadásul kiemelt figyelem fordul majd az istálló felé is.

Haas Forma-1 Mick Schumacher
Kapcsolódó cikkek