Közélet

A Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélyezte a kínai vakcinát

Így már ötféle védőoltás engedélyezett Magyarországon.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) engedélyezte a kínai Sinopharm koronavírus elleni védőoltást

– jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos az Operatív Törzs tájékoztatóján. Így már ötféle védőoltás engedélyeztek Magyarországon, vannak köztük nyugati és keleti vakcinák is. A tiszti főorvos hozzátette: az NNK után már csak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet pecsétjére vár az az 550 ezer oltóanyag, ami már az országban van.

Fotó: Xinhua/Zhang Yuwei/AFP

Az NNK a döntéséről a mai nap tájékoztatta az OGYÉI-t is. A gyógyszerhatóság a vakcina alkalmazási előiratát és a betegtájékoztatót hamarosan közzé teszi. Müller Cecília az oltással kapcsolatban elmondta: a Sinopharm vakcina elölt inaktivált teljes vírust tartalmazó védőoltás, ezért a szervezetben valószínűleg az immunológiai válasz is erőteljes lehet, a vakcina hatékonysága a kínai gyártó szerint 79 százalékos.

A vakcina egyelőre ellenjavallt a várandósoknak és azoknak, akik kezeletlen krónikus betegségben szenvednek. Hozzátette: ha rendezték a betegséget náluk, beállították a gyógyszereiket, akkor az oltást megkaphatják.

A kínai vakcina is két adagból áll és normál hűtőszekrényben tárolható. A védőoltás előre elkészített egyadagos fecskendőbe töltött szérum, a kiszerelése miatt egyszerű használni. A vakcinát már 13 országban alkalmazzák. Müller Cecília hangsúlyozta: a Magyarországon előállított influenza elleni védőoltás is azzal a technológiával készül mint a kínai vakcina.

A tiszti főorvos a sajtótájékoztatón elmondta, egyértelműen az adatokból az látszik, hogy a harmadik hullám emelkedő szakaszában vagyunk. Meghalt 110, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3093 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az aktív fertőzöttek száma 80 282. Kórházban 4024 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 352-en vannak lélegeztetőgépen.

kínai vakcina NNK OGYÉI Müller Cecília
Kapcsolódó cikkek