Közélet

Atomfegyver fejlesztésével fenyegetőzött Irán

Irán nukleáris fegyver fejlesztésébe kezdhet, ha az országgal szembeni szankciókat nem oldják fel.

Atomfegyver fejlesztésével fenyegetőzött az iráni kormány kedden. Mahmúd Alavi hírszerzési miniszter az állami televízióban közölte, hogy

Irán nukleáris fegyver fejlesztésébe kezdhet, ha az országgal szembeni szankciókat nem oldják fel.

– írja az AP hírügynökség.

Fotó: Fatemeh Bahrami / Anadolu Agency

Teherán már régóta azt hangoztatja, hogy az atomprogramjuk csupán békés célokat szolgál. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének vallásjogi döntésében (fetva) az atomfegyverek tiltása mellett szólalt meg.

Nukleáris programunk békés, és a legfelsőbb vezető által elfogatott fetva alapján tiltott az atomfegyverek használata. De ha Iránt eltolják ebbe az irányba, akkor az nem Irán hibája lesz, hanem azoké, akik ezt megtették

– mondta a hírszerzési miniszter.

Korábban Joe Biden amerikai elnök egy tévéinterjúban azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem szünteti meg elsőként lépve Iránnal szembeni gazdasági szankcióit, hogy Teherán visszatérjen a tárgyalóasztalhoz.

Ali Hamenei vasárnap az iráni állami televízióban jelentette be: Irán végleges és megmásíthatatlan döntése, hogy azután teljesíti ismét a 2015. évi atomalkut, hogy Washington feloldja az ellene elrendelt szankciókat.

Iránnal 2015-ben az úgynevezett hatok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Németország – megállapodtak abban, hogy Teherán felhagy atomfegyver gyártására is alkalmas atomprogramjával, cserébe pedig feloldják a vele szemben foganatosított nemzetközi büntetőintézkedéseket, egyebek közt olajexportjának korlátozását. Donald Trump korábbi amerikai elnök azonban 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a megállapodásból.

 

atomprogram Irán
Kapcsolódó cikkek