Közélet

Fék az irányított véradásnak

Az irányított véradás sok országban megszűnt, csak egyedi elbírálással engedélyezik. AZ OVSZ is minimálisra szeretné csökkenteni ezen véradások számát.

Minimálisra szeretné csökkenteni az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) az irányított véradások számát. Magyarországon 2019-ben 24 862, 2020-ban pedig már 26 060 ilyen véradás történt

– számolt be az OVSZ a Világgazdaságnak. A szabályváltozás fő eleme a véradók által megjelölhető „kedvezményezett kórház” lesz, ami biztosítja, hogy a toborzásban részt vállaló intézmények még szűkös vérkészletek esetén is közvetlenül érezhessék tevékenységük hasznát.

Az OVSZ bármely vérgyűjtési helyszínén lehet irányított véradásra jelentkezni, de csak vércsoport-azonosság esetén. A szolgálat úgy csökkentené az irányított véradások számát, hogy helyettük a beteget ellátó intézmény személyzetét bevonva az országos vérkészlet biztonságos szinten tartásához hozzájáruló véradókat szervez a beteg hozzátartozói, ismerősei közül. Így a kórház nem egy adott betegnek toboroz a véradót, kisebb lesz a donorokra nehezedő megfelelési kényszer is, a közvetlen vérrokonok közötti transzfúziók száma pedig elenyésző lesz. Az irányított véradás sok országban megszűnt, csak egyedi elbírálással engedélyezik.

Fotó: Kallus Görgy / VG

Az OVSZ hangsúlyozza, hogy

az irányított véradás nem válhat tömegjelenséggé, mert ez a megoldás elsősorban a betegnek azt a kívánságát hivatott teljesíteni, hogy az általa személyesen jól ismert donortól kapjon vért.

Ez a kívánság mindenképpen akceptálandó, annak ellenére, hogy a közvetlen hozzátartozók közötti irányított véradás hematológiai kockázatokkal jár, amelyek kivédése időigényes és költséges. Ezért az a cél, hogy a jövőben valóban csak a legközelebbi hozzátartozók esetében történjen irányítottan a véradás, és ne azok által, akik közösségi toborzáson értesülnek a felhívásról.

Az irányított véradás a múlt század utolsó harmadában alakult ki, amikor még nem volt megfelelő hepatitis C- és HIV-szűrővizsgálat, ezért a fertőzések átvitelének kockázatát úgy próbálták csökkenteni, hogy a magukat egészségesnek gondoló családtagok a vérüket közvetlenül a beteg gyógyítására ajánlották fel – írja az Orvosok Lapja.

Manapság irányított véradásra a vérigényes, előre tervezett műtéteket végző orvosok ösztönzik a betegek hozzátartozóit, hogy a vérkészlet esetleges szűkössége miatt ne kelljen elhalasztani a műtétet.

Az OVSZ kiemelte, hogy az irányított véradás nem lehet feltétele egy beteg ellátásának, a szolgálat minden esetben kielégíti az egészségügyi intézmények vér­ké­szítményigényét. A vérellátás alapját azok az önkéntes véradók képezik, akik a számukra ismeretlen betegeknek biztosítják a gyógyulás lehetőségét. A múlt évben november végéig 359 ezren jelentkeztek a Vöröskereszt által szervezett véradások valamelyikére, volt, aki több alkalommal is. Az új véradók száma megközelíti az ötvenezret. A stabil ellátáshoz napi 1000-1500 véradóra van szükség, de ez a koronavírus-járvány miatt 20 százalékkal csökkent.

véradás irányított véradás Országos Vérellátó Szolgálat
Kapcsolódó cikkek