Közélet

Hírességek digitális pénztárcáit fosztogató hekkereket csuktak le

A tíztagú adathalász banda több mint száz millió dollár értékben lopott kriptopénzt, az esetek többségében hírességektől – írja az Europol.

Kriptovalutára vadászó hekkercsoportot tartóztatott le az bűnüldöző ügynöksége (Europol). A tíztagú bűnbanda adathalász módszereivel több mint száz millió dollár (közel 29,5 milliárd forint) értékben lopott digitális pénzt, az esetek többségében hírességektől – közölte az uniós hatóság szerdán.

Az Amerikában és Európában elfogott bűnbanda tagjai által szervezett kibertámadásoknak a tavalyi év folyamán több ezer áldozata volt, köztük internetes véleményvezérek, ismert sportolók, zenészek.

A bűnszövetkezet felszámolását egy éven át tartó nyomozás előzte meg, amelyet az Europol hangolt össze.

(Illusztráció) Fotó: Shutterstock

A nyomozás feltárta a hálózat működési módszereit:

a hackerek adathalászat, illetve illegális kémprogramok segítségével hozzáfértek áldozataik mobiltelefonjaihoz, és jelszavaik megváltoztatásával átvették az irányítást a fiókok felett.

Ez lehetővé tette számukra, hogy pénzt, kriptovalutákat és más személyes adatokat lopjanak el.

Több esetben a bűnözők feltörték az érintettek közösségimédia-fiókjait is.

Az uniós hatóság felhívta a figyelmet, hogy a SIM-kártyacserés kibertámadás az egyik legújabb digitális csalási trend. A kiberbűnözök általában kijátsszák a telefonszolgáltatókat vagy korrupt bennfentesek segítségével lényegében deaktiválják áldozatik SIM-kártyáit és a kártyához tartozó számot, áthelyezik a hálózatuk egyik tagjához tartozó telefonkártyára.

csalás SIM kártya kriptopénz telefon Europol bitcoin digitális valuta
Kapcsolódó cikkek