Közélet

Több száz kiló szeméttől tisztítják meg az ausztrál kikötőt kajakosok

Egy hónap alatt 200 kilogrammnyi szemetet gyűjtenek össze a túrákon Sydney kikötőjében, főleg plasztik csomagolóanyagokból.

Az ausztrál kikötőváros vizeit kajakosok serege tisztítja meg az idők során felhalmozódott szeméttől. A környezetbarát programok továbbra is jelentős népszerűségnek örvendenek – számolt be Laura Stone, a kezdeményezés szervezője.

A Clean-Up Kayak Tours szervezője elmondta, hogy pandémia ide vagy oda, ez a tevékenység virágzik. Az emberek nem utazhatnak, és keresnek valami tevékenységet, ami egyébként a környezetnek is jót tesz – foglalta össze a jelentkezők motivációját.

Stone évekkel ezelőtt kezdte a szemétgyűjtő kajakos túrákat, miután szemet szúrt neki, hogy mennyi szemét borítja a kikötőt és környékét.

Vállalkozása egyébként kajakozni tanítja a jelentkezőket, valamint kajaktúrákat szervez csoportoknak.

Fotó: WENDELL TEODORO / AFP

Mint hozzáfűzte, már hetente négy-öt szemétgyűjtő túrát rendeznek.

Egy hónap alatt 200 kilogrammnyi szemetet gyűjtenek össze a túrákon, főleg plasztik csomagolóanyagokból.

Az ENSZ környezetvédelmi programjának becslése szerint évente mintegy 8 millió tonna szemét éri el a világ óceánjait, súlyosan veszélyeztetve a vizek élővilágát és a hajózási útvonalakat is zavarva.

A Világgazdasági Fórum és az Ellen MacArthur Alapítvány 2016-os tanulmánya szerint 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.

A szemétgyűjtő kajaktúrák népszerűek a helyiek körében. Vannak első próbálkozók, de szép számmal visszatérő tagok is.

Hétmilliárdan vagyunk a Földön, és ha mindenki tesz egy kicsit érte, az természetesen segíteni fog. Csinálni kell – mondta el Julie Greening, aki már tíz alkalommal vett rész szemétgyűjtő kajaktúrán.

tisztítás Ausztrália HULLADÉK kikötő szemét kajak Sydney
Kapcsolódó cikkek