Közélet

Rugalmas képzést biztosít a műhelyiskola

A pilotprogramban részt vevők akár több tízezer forint ösztöndíjat is kaphatnak.

Az úgynevezett műhelyiskolákban rugalmas képzési forma keretében részszakmához juthatnak azok a fiatalok, akik elhagyták a közoktatást. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által indított pilotprogramban az idei tanévben 117-en vesznek részt – mondta a Világgazdaságnak Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár. Az új típusú képzés kilenc szakképző intézményben és két egyházi szervezet támogatásával érhető el, az utóbbiak közül az egyik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány. A helyettes államtitkár hozzátette:

a műhelyiskola nagy hangsúlyt helyez a gyakorlatorientált oktatásra, a részszakma elsajátítása egy mester mellett történik az iskola tanműhelyében vagy munkahelyi körülmények között, egy–öt fős csoportokban.

Asztalosipari szerelőket, bolti előkészítőket, pénztárosokat, pincérsegédeket és szobafestőket is képeznek. Az iskola elvégzésekor egy szakmai bizonyítványt kapnak a diákok, így megnyílik az út számukra a munka világa és a továbbtanulás felé is.

Fotó: Kovács Bence

A szakképző iskolák műhelyiskoláiban a részszakmák megszerzésére 6–24 hónap áll rendelkezésre, de a mentorok alkalmazkodnak a diákok képességeihez, nagy kereteken belül mozoghatnak – mondta a Világgazdaságnak Thaisz Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány ügyvezetője.

A projekt kidolgozására és megvalósítására 70 millió forint támogatást kaptak az ITM-től.

A program keretében a náluk tanuló húsz mentorált tabletet kapott, de ebből a forrásból finanszírozzák a mesterek, mentorok képzését, jövedelmét, a tanulók ösztöndíját és az eszközök beszerzését is.

Minden egyes tanulóval, aki lemorzsolódott a közoktatásból, külön megállapodást kötnek, amelyben lefektetik, hogy körülbelül hány hónapig fog tartani a képzése, és ehhez milyen rendszerességgel kell találkoznia a mesterével.

Thaisz Miklós példaként elmondta, szakácssegédeket, pincérsegédeket, lakástextil-készítőket és famegmunkálókat is képeznek.

A mesterek és a mentorok havonta értékelik a diákok teljesítményét, ösztöndíjrendszert is létrehoztak.

A havi nyolcezer forintos állami ösztöndíj mellett további 33 ezer forintot biztosít a karitatív szervezet havonta a diákoknak, de emellett akár munkabért is kaphatnak a gyakorlati helyükön.

A máltaiak égisze alatt Gyöngyösön a szakképző iskola tanműhelyében zajlanak a képzések, Tiszaburán pedig az iskolai kereteken kívül, asztalosüzemben és varrodában, ahol a cégvezetők és az asztalosmesterek, illetve a varrónők képzik a fiatalokat. A cégvezetők felkészítése is a program része volt, hiszen ők nem rendelkeznek pedagógusi képesítéssel – mondta az alapítvány ügyvezetője. A programot megkedvelték a diákok, ha valaki esetleg kiesik, elhagyja a képzést, rögtön van jelentkező a helyére. A Máltai Szeretetszolgálat azt vállalta, hogy 2021 őszére húsz diákot eljuttat a részszakmavizsgáig.

Thaisz Miklós műhelyiskola Pölöskei Gáborné szakképzés
Kapcsolódó cikkek