Közélet

Új KGFB-árindexet mutatott be az MNB

Teljesen új terméket mutatott be ma a Magyar Nemzeti Bank.

A korábban bejelentetteknek megfelelően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elindította a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) árindex szolgáltatását. Kandrács Csaba, a jegybank felügyeleti alelnöke szerint

a mutatót negyedévente frissítik majd, amelyben a személygépjárművek mellett tehergépjárművekre és buszokra külön-külön index lesz meghatározva.

Az alelnök szerint 2020-ban 9 százalékkal, közel 45 ezer forintra emelkedett a kgfb átlagdíja, ám a kárgyakoriság miatt más kategóriát képviselő Budapesten ugyanakkor 15 százalékkal, 63 ezer forintra nőtt az átlagdíj.

A károkat és a költségeket a díjbevétellel összehasonlító combinet ratio alapján 2015 előtt veszteséges volt a kgfb-üzletág, ma a biztosítóknak 5-6 százalékos nyereséget hoz a termék

– jelezte Nagy Koppány, az MNB biztosítókért és pénztárakért felelős igazgatója.

A jegybank értékelése szerint bár a tavalyi év második negyedévében a koronavírus zárás miatt számottevően csökkent a kárráfordítás, ez egyszeri hatás volt csak (ezt egyébként azóta a statisztikák is igazolják), így az üzletág továbbra is szerény megtérüléssel, de már biztos lábakon tud működni.

https://www.youtube.com/watch?v=El-9Bm1HwwQ

A kgfb-index az MNB szerint növeli majd az átláthatóságot. Az MNB külön mutat majd díjat minden járműkategóriára, az egyéni személyautókra és a flottákra is. A kgfb-index kimutatása szerint

2016 óta 173 százalékkal nőtt az átlagdíj, ám az emelkedésben az immár a díjba beépülő biztosítási is szerepel – ezt kiszűrve az üzletági díjemelkedés nagyjából 40 százalékos.

Ezt érdemes összehasonlítani a megemelkedő alkatrészárakkal, szervízköltségekkel és az egészségügyi ellátásra megítélt összegek emelkedésével.

Az MNB szerint a korábbi év végi kampány csendesülésével csökkent a váltók száma, noha a díjak áttekintésével lehetne spórolni, de az átkötések mértéke ma már nem jelentős. Az MNB az index révén reméli, hogy a díjakkal való szembesülés az ügyfeleket aktívabb cselekvésre készteti majd. A piacon egyébként a legnagyobb online alkuszcég, a Netrisk évek óta közöl hasonló indexet, náluk annak mértéke havonta frissül. A jegybank ígéri, az ő indexükben kiszűrésre kerül az év végi váltók nagyságrendekkel alacsonyabb díja – ők azok, akik öreg autókkal közlekednek, ráadásul döntő részük a legnagyobb kedvezményt kínáló, B10-kategóriában van. A díjak összehasonlításában az online alkuszok nagy segítséget jelentenek – hangzott el a tájékoztatón.

Az MNB indexe ITT érhető el.

kgfb index kandrács csaba MNB kgfb
Kapcsolódó cikkek