Közélet

Nem derített ki semmit Vuhanban a WHO

A szakértők valószínűtlennek tartják, hogy a vírus egy kínai laborból származna.

Nem derült ki drámai újdonság a koronavírus-járvány eredetéről az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy hónapig tartó vuhani vizsgálatából, amelynek eredményéről tegnap számoltak be a helyszínen.

Peter Ben Embarek, a független vizsgálócsoport vezetője, a WHO állati betegségekkel foglalkozó szakértője szerint elképzelhető, hogy a vírus fagyasztott élelmiszerrel, illetve annak a csomagolásával is terjed, ahogyan a kínaiak állítják, de ennek kiderítése további kutatásokat igényel.

Megállapították:

a vírus valóban a denevérektől származik, de nem valószínű, hogy a fertőzött állatok jelen voltak a kínai városban, ahol elsőként kitört a járvány.

Vizsgálták azt is, hogy a vírus már korábban jelen volt-e, mint ahogyan tudtuk, de ennek a pontos meghatározásához vérmintákat kellene találni, ami egyelőre nem sikerült.

Azt is tovább kellene kutatni, hogy a vírus egy laboratóriumból – az összeesküvés-elméletek szerint konkrétan a Vuhani Virológiai Intézetből – szabadult-e el, amelyet a szakértők szintén meglátogattak, de Embarek ezt a hipotézist „rendkívül valószínűtlennek” tartja.

Dominic Dwyer, a csoport fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta:

valószínűleg évekbe telik majd, mire pontosan megismerjük a koronavírus eredetét.

Fotó: Shutterstock

Ami az oltási kampányt illeti, az Európai Bizottság megállapodott a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalattal és a BioNTech német biotechnológiai céggel további 300 millió adag beszerzéséről, így a közösen kifejlesztett vakcinából összesen 600 millió adagot kap majd. A tagállamok azonban külön is folytatják a vakcinák beszerzését.

Németország például a Reuters értesülése szerint:

további 6,22 milliárd eurót szándékozik erre költeni az idén a 2,66 milliárd mellett, amely már szerepel a 2021-es költségvetésben.

A pótlólagos összeget Jens Spahn egészségügyi miniszter kérte, Olaf Scholz, a pénzügyi tárca vezetője is támogatja, és várhatóan megszavazza a parlament költségvetési bizottsága.

A rendelkezésre álló pénzből 635,1 millió adag vakcinát vásárolnak összesen, amelyből minden német állampolgárt négyszer kompletten be lehetne oltani. Azt egyelőre nem tudni, hogy a pótlólagos összeget a második és harmadik generációs, vagyis az új vírusvariációk ellen is hatásos oltóanyagokra szándékoznak-e fordítani.

A laboratóriumi vizsgálatok szerint a Pfizer és a BioNTech vakcinája a brit és a dél-afrikai variáns ellen is hatékony, és igyekeznek felpörgetni a gyártását Európában. Hans-Georg Feldmeier, a német Dermapharm vezérigazgatója tegnap bejelentette, hogy a tervek szerint májustól egy második üzemükben is gyártani kezdik az oltóanyagot, amely így összesen 13 helyen európai gyárban készül majd.

Az eredetileg ígért 1,3 milliárd helyett ezzel az idén kétmilliárd adag előállítása lehet a cél.

koronavírus WHO
Kapcsolódó cikkek