Közélet

A kínai vakcinát a fiataloknak is beadnák

A gyártók szerint a 3-17 éves korosztályra is veszélytelen az oltóanyaguk.

„Sárkány ellen sárkányfű” – ezt mondta Orbán Viktor, mielőtt beoltották volna a covid elleni vakcinával. A miniszterelnök a kínai oltóanyagot kapta meg és utána – beszámolója szerint – pedig már ment is dolgozni a karmelita kolostorba.

A kínai oltásról azt mondta a gyártó cég vezetője, hogy nincs nyilvánvaló különbség a fiatalok és a 18-59 éves korosztály adatai között.

Úgy gondolják, hogy hamarosan használhatják a vakcinát a 3-17 éveseknél is.

Magyarországon jelenleg öt vakcinával oltanak amelyből hármat a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca készítményét az EU engedélyezte, a Sinopharm, és a Szputnyik pedig egyelőre az OGYÉI engedélyét kapta meg.

Fotó: Noel Celis / AFP

Az ATV megkérdezte a külügyminisztériumtól, hogy tervezik-e, hogy vásárolnak a Modernából a jövőben, és, hogy mennyibe kerülnek az egyes vakcinák. A kormányzati Tájékoztatási Központtól kaptunk választ, Kovács Zoltánt idézték, miszerint: az EU beszerzési rendszerén keresztül a jelenleg rendelkezésre álló összes vakcinát megrendelték erre a félévre, ez nagyságrendileg 20 millió adag.

A probléma, hogy Brüsszelből nem érkezik elegendő vakcina, ezért vásároltak Oroszországból és Kínából is további hétmillió adagot.

A nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban. Az első kínai-vakcina szállítmány már megérkezett Magyarországra: 550 ezer adag vakcina érkezett, amely 275 ezer ember oltását teszi lehetővé ezekben a napokban. Oroszországból 1 millió ember oltására elég Szputnyik-vakcinát vár Magyarország 3 hónap alatt.

Moderna kínai vakcina vakcina járvány koronavírus
Kapcsolódó cikkek