Közélet

A pedagógusokat két ütemben oltják

Eddig a pedagógusok 55 százaléka regisztrált az oltásra, pedig három hónapja nyitva áll a lehetőség erre – mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Tegnap rosszindulatú kibertámadás érte azt az oldalt, ahol az oltásra történő regisztráció státuszát lehet lekérdezni,

ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ feljelentést tett a Készenléti Rendőrségnél – ezzel kezdte Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs sajtótájékoztatóját.

Egyelőre nincs pontos dátuma az iskolák újranyitásának

- mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Hozzátette: elindítják a pedagógusok oltási sorozatát, amely kórházi oltópontokon, két ütemben valósul majd meg. Azok a tanárok, óvodai és bölcsődei dolgozók, akik március 24-ig regisztráltak, sms-ben kapnak értesítést az oltás időpontjáról és helyszínéről, őket már a jövő héten elkezdik behívni az oltópontokra.

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

A második ütemben azok kapnak majd védőoltást, akik március 29-ig regisztráltak, az ő oltásukra a húsvét utáni napokban kerülhet sor – tette hozzá az államtitkár. Eddig csupán a pedagógusok 55 százaléka regisztrált, holott három hónapja nyitva áll a lehetőség erre – mondta a államtitkár. Eddig 102 ezer pedagógus kérte az oltást, közülük 20 ezren már megkapták vakcinát.

Folyamatosan zajlik az oltás Magyarországon már 1,8 millió a beoltottak száma, ebből 595 ezeren már a második oltását is megkapták

– Müller Cecília országos tiszti főorvos. Elhunyt 275 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 19 499 főre emelkedett. A magyar lakosság átoltottsága elérte a 17,9 százalékot, szemben a 9,9 százalékos uniós átlaggal.

Az eddig regisztrált 65 év felettiek 71 százaléka már megkapta az oltást, a többiek is hamarosan sorra kerülnek. A kórházi oltópontokon Pfizerrel, a háziorvosoknál Sinopharmmal, AstraZenecával, és Modernával folytatódik az oltás. A vakcinákkal kapcsolatban elmondta, tegnap 190 ezer AstraZeneca vakcinával szemben 21 600 érkezett, ez a várt mennyiség 11 százaléka.

Várandósok oltásával kapcsolatban elmondta, a kismamák konzultáljanak a nőgyógyászukkal és a háziorvosukkal, számukra a Pfizer és a Moderna vakcinát javasolják.

A nemzetközi ajánlások szerint az első oltást a várandóság 12. hetét követően, a második oltást pedig még szülés előtt érdemes beadni. Müller Cecília kiemelte, eddig a védőoltásokkal kapcsolatban nem bizonyosodott be semmilyen magzatkárosító hatás, sem fejlődési rendellenességről nem tudnak.

Regisztráció védőoltásra

 

Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

 

pedagógus vakcina oltás Maruzsa Zoltán Müller Cecília
Kapcsolódó cikkek