Közélet

Az európaiak egyre kevésbé bíznak az AstraZenecában

Egy felmérés szerint Németországban a korábbi 43 százalék helyett a megkérdezettek 55 százaléka nem tartja biztonságosnak a vakcinát.

Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel is egyeztetett Boris Johnson brit kormányfő, aki azt akarja elérni, hogy az ne tiltsa meg a koronavírus elleni oltóanyagok kivitelét. A tárgyalásokról részleteket nem hoztak nyilvánosságra, Merkel szóvivője csak annyit közölt, hogy

Németország támogatja a vakcinaexport szabályainak felülvizsgálatát,

ami a csütörtöki uniós csúcstalálkozó témája lesz. Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének a szóvivője hétfőn megerősítette, hogy Brüsszel csupán kölcsönösséget vár el, és azt akarja, a vakcinagyártók betartsák a megkötött szerződéseket.

Az EU-ból január vége óta 35 millió adag oltóanyagot exportáltak, ebből tízmilliót az Egyesült Királyságba, onnan és az Egyesült Államokból azonban nem érkezett semmi.

A kölcsönösségi alapú szigorítást a Reuters jelentése szerint Franciaország és Olaszország is támogatja, mások – például Hollandia, Belgium és Írország – óvatosabbak. Brüsszel egyébként eddig mindössze egy Ausztráliának szánt szállítmányt tiltott le.

Fotó: Shutterstock

Az Airfinity adatelemző cég számításai szerint

az EU még a jelenlegi ellátási gondok mellett is be tudják oltani a tagállamok lakosságának 75 százalékát a nyár végéig.

Thierry Breton belső piacért felelős biztos azonban még ennél is optimistább, úgy véli, hogy az EU július közepére eléri a nyájimmunitást. A tagállamokban 55 gyár termel „éjjel-nappal” vakcinát, így a második negyedévben már 300-400 millió adag áll majd rendelkezésre – nyilatkozta a TF1 francia tévécsatornának. Ráadásul

az is kétséges, mit lehetne kezdeni a jelenleginél több AstraZeneca-oltással, amelyben az európaiak csekély bizalma még inkább megrendült az utóbbi időben.

A YouGov március 15 és 18 között, nyolcezer ember részvételével végzett felmérése szerint Németországban a korábbi 43 százalék helyett a megkérdezettek 55 százaléka nem tartja biztonságosnak a vakcinát, Franciaországban ez az arány 43 százalékról 61 százalékra ugrott. Olaszországban és Spanyolországban a vakcinát biztonságosnak vélők aránya 54, illetve 59 százalékról 36, illetve 38 százalékra esett vissza. Ezen talán javít valamennyit, hogy egy újabb, az Egyesült Államokban, Chilében és Peruban végzett széleskörű vizsgálat megerősítette, hogy

az oltóanyag 79 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a Covid-19 tüneteinek, száz százalékban a súlyos vagy életveszélyes állapot kialakulását.

A tesztben résztvevők 20 százaléka 65 évesnél idősebb volt, és a vakcina az esetükben is hatékonynak bizonyult. Emellett ismét bebizonyosodott, hogy nem növeli a vérrögképződés kockázatát, és több mint húszezer beoltottnál egyetlen esetben sem fordult elő agyi vénás sinustrombózis.

koronavírus elleni vakcina Astra Zeneca
Kapcsolódó cikkek