Közélet

Gulyás Gergely: még nincs itt a lazítás ideje

Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, még nincs itt a lazítás ideje, de ha kellően sokan oltatjuk be magunkat, nem lesz negyedik hullám. Egyelőre szigorítás sem lesz.

A szakértők szerint közel vagyunk a harmadik hullám csúcsához, a számok rendkívül rosszak – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, hogy

lazításnak még nincs itt az ideje.

A legfontosabb védekezési mód az oltakozás, ezért szerzünk be több helyről is vakcinát. Ha kellően sokat oltatják be magukat, akkor negyedik hullám nem lesz.

Európában – Máltát leszámítva – lakosságarányosan Magyarországon oltották be eddig a legtöbb embert.

Mindenkinek be kell tartania a szabályokat: a maszkiveselést és a távolságtartást – közölte. Ha emellett többen vállalják az oltást, akkor nem hónapokban, hanem hetekben kell számolni, mikortól lazíthatunk.

A Nemzeti Konzultációt csütörtök este 8-kor lezárják, az eredményeket a hétvégén hozzák nyilvánosságra. A kormány ennek eredményeit is figyelembe véve dönt arról, hogy a védettségi igazolványokhoz milyen jogokat adjanak – folytatta Gulyás Gergely.

Többlépcsős újraindindulásban gondolkodik a kormány, az átoltottság mértékéhez kötik a nyitás feltételeit. Az operatív törzs pénteken ülésezik

és Orbán Viktor a Kossuth Rádióban még pénteken bejelenti a következő hetekre vonatkozó intézkedéseket.

A kínaiak a leggyorsabbak

Április-májusra új szerződést kötünk a vakcinák beszerzéséről, de ennek részleteit csak később hozzák nyilvánosságra.

A kínaiak hamarabb teljesítenek, az oroszok a februári késést március végéig pótolják.

Az oltás védettséget nyújt, egyik vackina felvétele sem jár komolyabb komplikációkkal a szakértők szerint – hangsúlyozta Gulyás Gergely. A miniszter hozzátette: a WHO az AstraZeneca vakcináját is oltásra ajánlja, ma délután 3 órakor pedig vélhetően az uniós gyógyszerhatóság is hasonló állásfoglalást tesz közzé.

A mostanáig beérkezett – és a biztonsági ellenőrzésen átesett – vakcina-szállítmányokat egy héten belül elhasználjuk. A második oltáshoz szükséges mennyiséget is tárolják. Azt reméljük, hogy májusban az ország egésze átoltott lesz. A beadott és a rendelkezésre álló vakcinák nagyjából fele lesz keleti vakcina – közölte Gulyás Gergely.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Március végén lehet a csúcs

A mai legpesszimistább előrejelzések szerint

március végére elérünk a 3. hullám tetejére, onnantól drasztikusan csökkennek majd az esetszámok.

A 65 év felettiek több, mint 50 százalékát már beoltották (körükben 65 százalék az oltásra jelentkezett.)

A betegségen átesettekkel kapcsolatban az a vélekedés, hogy 6 hónapig immunisak. A látencia – hogy mennyien kapták el a vírust anélkül, hogy megjelentek volna a hivatalos adatokban – 4 és 10-szeres szorzó között oszlik.

Így akár 5 millió ember is elkaphatta már a vírust.

Az uniós országok közel fel érdeklődött a magyar vakcinabeszerzésről, Szlovákiának segítettük az orosz vakcina beszerzésében – folytatta a Miniszterelnökséges vezető miniszter, aki elmondta az is: ma három német tartomány vezetője jelentette be, hogy szükséges az orosz vakcina beszerzése.

Gulyás Gergely szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is hamarosan megadhatja az engedélyt a Szputnyik V használatához. A kancelláriaminiszter szerint a kínai vakcinával hasonló lépések várhatóak.

Nehéz megfogalmazni, mit jelent a fellélegzés

Magyarország álvitának tartja a vakcinaútlevéllel kapcsolatos vitát, Brüsszeltől nem igazolványt, vakcinát várunk – közölte a miniszter. Most ott tartunk, hogy egy együttdöntési eljárásban történő eljárás zajlik, ami akár 2 hónapig is eltarthat. Addigra Magyarország vélhetően túl lesz az oltások zömén, és az EMA által elismert vakcinák köre is bővülhet.

Ma nehéz megjósolni, mikor jöhet a fellélegzés, és hogy az valójában mit takar.

Jelentős enyhítő intézkedés, részleges nyitás néhány héten belül megvalósulhat.

Minden speciális intézkedést meghoztunk, hogy megfelelő kapacitások legyenek. Jelenleg 2,5-szeres terhelést bírnánk el. Regionális védekezés nem lesz, országos védekezést tervez a kormány – az ezzel kapcsolatos hírek álhírek.

Világossá tettük már tegnap is, hogy semmilyen területi, regionális lezárásra nem kerül sor

– mondta Gulyás Gergely.

Pillanatnyilag nem az oltópontok hiányában, hanem vakcinák hiányában nem tudunk oltani. Úgy sincs elég vakcina, hogy nem elégedtünk meg a brüsszeli vakcinákkal. Budapesten több, mint 700 – eddig jól vizsgázott – oltópont van,

a főpolgármester által bejelentett további 30 oltópont felajánlására nincs szükség.

Egyelőre a legveszélyeztetettebb idős korosztályt oltjuk be, az érettségi idejére az idős és vélhetően a középkorú orvosok beoltása is megtörténik. A bírák és az ügyészek beoltása megtörtént, ez összesen 4500 főt jelent.

Nem lenne hasznos, ha forgatócsoportok járnák a kórházakat

Az EESZT adatbázis minden egészségügyi adatot tartalmaz. Az itteni adatokat használják fel az oltásigazolványhoz. Aki oltást kapott, annak nincs határideje az oltási igazolványnak. Itt minimum fél évig, de lehet, hogy akár egy évig is védett, ezt ma még nem tudjuk megítélni. Aki beteg volt, annak a betegség regisztrálásától számított fél évig érvényes az igazolvány. Aki nem került a rendszerbe, de vérvétellel igazolja, hogy van antitest a szervezetében, annak 4 hónapig érvényes igazolványt adnak ki.

Az orvosok, ápolók nyilatkozat stopjára vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely azt mondta:

a kórházi vezetők ma sokkal többet nyilatkoznak, mint bármikor. Ez jó, de az nem lenne hasznos, ha forgatócsoportok járnák a kórházakat.

Az intenzív ellátást a koronavírus esetében a lélegeztetőgépre kötöttek jelentik, de a jövő héttől igyekeznek majd külön számokat közölni az intenzív osztályokon lévőkről is.

Nem rangsorolják a betegeket a kórházakban – azt leszámítva, hogy kit kötnek lélegeztetőgépre. Kérte a kormány az orvosi kamarát, hogy tartózkodjon az ilyen vélemények hangoztatásától.

Nincsenek külön listák, hogy ki melyik vakcinát kapja. Ahol több vakcina áll rendelkezésre – ez a kórházakban van így – ott lehet választani, milyen oltást akar az ember. De minden vakcina biztonságos – mondta Gulyás Gergely.

A kormány szállítógépének egy kínai útja 70 ezer euróba kerül, tavaly bérelt gépek esetében egy út 200 ezer euró volt.

Itthon nem volt probléma az AstraZenecával

A Jansen (Johnson&Johnson) vakcina kapcsán nem tudható, mikor érkezik az első szállítás. Az uniós gyógyszerszerződések titkosak, amikor közzétettünk két oldalt belőlük, az EU számonkérő levelet küldött a kormánynak – mondta Gulyás. Ha megnézzük a legbiztosabban, legtöbbet szállító Pfizerrel kötött szerződéseket – mikor kötött velük szerződést Izrael, vagy más EU-n kívüli ország és mikor az EU -, abból látható, hogy miért látszott már novemberben, hogy baj lesz – érvelt a kancelláriaminiszter arra a kérdésre, hogy honnan tudhatta saját szavai szerint Orbán Viktor miniszterelnök novemberben, hogy baj lesz.

Az AstraZeneca vakcinával kapcsolatban komoly mellékhatás nem történt, sőt az oltást követően Magyarországon még nem halt meg senki. A WHO ajánlja az oltást, és várjuk az európoai gyógyszerügynökség álláspontját is.

A betegirányításról az operatív törzs tud pontos adatot adni. A brit mutáns – amely a megbetegedések 90 százalékát adja – Szlovákiából jött, ezért az északi országrészben van több beteg.

Regionálisan nincs olyan terület, ahol minden ágy betelt, helyileg előfordulhat ilyen eset. Most úgy látjuk, 14-15 ezer betegágynál többre nem lesz szükség

- tette hozzá.

Tudjuk, hogy a nagyhét a kisszolgáltatók számára fontos, de a járványügyi adatok alapján tudunk csak dönteni arról, hogy mikor nyithatnak pl. a szépségipari szolgáltatók – mondta Gulyás Gergely.

A vakcinaszerződések beérkezésének ütemezését nem hozhatjuk nyilvánosságra. Csak azt közölhetjük, amikor beérkezik egy szállítmány. Mi szeretnénk nyilvánosságra hozni a szerződéseket.

Az orvosi kamara azon véleménye, hogy az intenzív ágyak számát nem érdemes növelni, mert nincs elég munkaerő az ellátásra, nem fellelőségteljes vélemény – mondta Gulyás Gergely, aki szerint nem csak az ágyak, hanem a megfelelő orvosi, ápolói létszám rendelkezésre áll.

A Népegészségügyi Központ által biztonságosnak ítélt oltások esetében

az orvosok felelőtlenek, ha ezzel kapcsolatos aggályaikat hangsúlyozzák.

A Favipiravir felírhatóságát engedélyező döntés után rövid ideig volt hiány, de mivel két magyarországi gyártó is gyártja a készítményt, nem lesz ellátási gond.

Egyéb kérdések kapcsán Gulyás Gergely elmondta, a felújításokra vonatkozó 60 napos teljesítési határidő – több más jogvesztő határidő mellett – a megszűntét követő 30 napig nem kerül felszámítva.

Még semmi konkrét nincs az érettségiről

Az érettségivel kapcsolatos kérdés még nem időszerű, az írásbelire május elején kerül sor, a szóbeli júniusban esedékes – addigra vélhetően az ország jelentős része oltott lesz. Ha a vírushelyzet megköveteli, akkor később dönthetünk arról, hogy tavalyhoz hasonlóan csak írásbeli lesz az érettségi – mondta a kancelláriaminiszter.

Nem lesz nyugdíjkötvény

Nem akarjuk magunkhoz venni a közétkeztetést – közölte a miniszter. Az EU Munkahelyvédelmi Alap (SURE) pályázatán az ország 510 millió eurót kapott az első körben, most a maradványösszegekre újra lehet pályázni.

A kormány még nem döntött arról, hogy pályázik-e, mivel ezt a pénzt vissza kell majd fizetni.

Tavaly a légipari szolgáltatók 2 milliárd forintnyi adókedvezményt kaptak. Azt, hogy ezen belül melyik cégnek mekkora a részesedése, az adótitoknak minősül. Mi örülünk annak, hogy a szolgáltatók a támogatás révén életbe tudnak maradni.

A kormány lemondott a nyugdíjkötvény bevezetéséről – jelentette be Gulyás Gergely.

Kormányinfo korlátozások
Kapcsolódó cikkek