Közélet

Börtön vár a korrupt közterület-felügyelőkre

Egy filmes stáb kente meg a felügyelőket.

Pár tízezer forintos kenőpénzért hunytak szemet szabálytalan területhasználat felett filmforgatásokon, éttermek, dohányboltok előtt azok a közterület-felügyelők, akik ellen vesztegetés miatt emelt vádat a Fővárosi Nyomozó Ügyészség és letöltendő börtönt indítványozott – tudatta a Fővárosi Főügyészség közleményben szerdán.

Az ügyészség szerint a két megvádolt közterület-felügyelő jogtalan előnyért cserébe széles körben megszegte hivatali kötelességét és

ezért a 15 vádbeli esetben 25 ezer és 40 ezer forint közötti összeget kért.

Az ügynek összesen 12 vádlottja van, a két közterület-felügyelő mellett vendéglátó egységek vezetői, rendezvényszervezők, reklámcég projektvezetője, dohánybolt tulajdonosa, és egy építési vállalkozó.

Fotó: AFP

Az egyik vádpont szerint 2018-ban egy szervízcég ügyvezetője filmforgatásokhoz szerzett közterülethasználati engedélyeket.

A forgatásokon azonban gyakran felmerült, hogy a tényleges forgatásra, parkolásra, területfoglalásra nem, vagy nem csak az előzetesen engedélyezett helyeken került sor, idő hiányában azonban újabb engedély beszerzésére már nem volt mód. Ezért a cégvezető megegyezett a két fővárosi közterület-felügyelővel, hogy ha egy adott filmforgatáson a területhasználati engedélyen túlterjeszkednek, akkor a két közterületfelügyelő jogtalan előnyért cserébe biztosítja a forgatás zavartalanságát, azt, hogy ne legyen ellenőrzés, bírságolás, akár más közterület-felügyelők befolyásolásának ígéretével is.

Az ügyészség összesen több mint 20 korrupciós bűncselekmény,

több rendbeli hivatali visszaélés miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. Az ügyészség a két közterület-felügyelővel, és azzal a cégvezetővel szemben, aki őket a filmforgatások helyszínével kapcsolatban több alkalommal megvesztegette, végrehajtandó börtönbüntetést indítványozott, a többi vesztegető esetében felfüggesztett börtönbüntetést.

Ügyészség közterület-felügyelet
Kapcsolódó cikkek