Közélet

Egy latin-amerikai ország érheti el először a tömeges immunitást

A 19 milliós lakosú Chilében már minden ötödik embert beoltottak a koronavírus ellen, ezzel világviszonylatban a negyedikek. De a kormány szerint olyan gyorsan haladnak, hogy júniusra a lakosság 80 százaléka megszerezheti a védettséget.

Naponta több mint kétszázezren kapták meg a koronavírus elleni injekciót, azaz az ország lakosságának 1,1 százaléka szerzett védettséget minden egyes nap az elmúlt hónap során – írja a Wall Street Journal, hozzátéve, hogy Chilén kívül ilyen sebességgel csak Izraelben oltják a lakosságot.

Fotó: Martin BERNETTI / AFP

Rodrigo Yáñez, Chile nemzetközi gazdasági kapcsolataiért felelős államtitkára a lapnak nyilatkozva elmondta:

a santiagói kormány sikerének kulcsa, hogy már jóval nemzetközi gyógyszer-hatósági engedélyek megszerzése előtt tárgyalni kezdtek a vakcina-gyártókkal, így az amerikai Pfizerrel, a kinai Sinovac-kal, valamint a brit AstraZenecával is.

Chile már 10 millió dózist kézhez kapott a korábban lekötött oltóanyagokból, és további 15 millió adag szállítására van szerződése.

A dél-amerikai ország több oltóanyag klinikai tesztelésének utolsó fázisában is részt vett, ami kedvező alku-pozíciókat biztosított a kormány számára a beszerzési tárgyalások során. Ez ráadásul a lakosság magatartását is kedvezően befolyásolta: a chileiek körében nagyon magas az oltási hajlandóság, így könnyen tartható a tömeges oltás menetrendje.

vakcina-beszerzések koronavírus elleni vakcina vakcina nyájimmunitás Chile tömeges oltás tömeges immunitás
Kapcsolódó cikkek