Közélet

Európa vezetőszerepre tör az IT-szektorban

Tíz éven belül függetlenítenék a kontinenst az amerikai és kínai félvezetőgyártástól.

Az az évtized végére a félvezetők globális kibocsátásának egyötödét szeretné adni, elérve ezzel, hogy kevésbé függjön az Európán kívüli technológiáktól.

Az Európai Bizottság új terve a Digital Compass 2030 főként olyan intézkedéseket tartalmaz melyek elsősorban a koronavírus információtechnológiai szektorra gyakorolt hatásait igyekeznek orvosolni. Az Origo szemléjében kiemelt részletek alapján,

az évtized végére az elektromos félvezetők 20 százalékát gyártanák az Európai Unión belül.

Mint írták, a terv további célkitűzése, hogy öt éven belül üzembe álljon az első európai kvantumszámítógép, mely nem csupán az IT-szektorra gyakorolna pozitív hatást, de új gyógyszerek kifejlesztésében is nagy szerepe lenne.

Fotó: Getty Images

 

 

Ezen túlmenően az Európa digitális évtizedének nevezett időszakban szeretnék elérni, hogy minden európai háztartás számára elérhető legyen legalább egy gigabit sávszélességű internetkapcsolat,

valamint a mobilhálózatok 5G-lefedettsége addigra lakosságarányosan megközelítse a 100 százalékot.

A koronavírus-járvány olyan zavarokat okozott az félvezető-ellátási láncban, melyet az egyik hagyományosan erős európai iparág, az autóipar komolyan megsínylett. A nemzetközi chiphiány olyan nagy gyártókat is érint, mint a Volkswagen, a Ford, a Subaru, a Toyota, a Nissan vagy a Fiat Chrysler. A német gazdasági miniszter külön felvette a kapcsolatot tajvani kollégájával, hogy próbája megsürgetni legnagyobb chipgyártó termelését.

A félvezetők tavaly novemberi eladása éves összevetésben Észak- és Dél-Amerikában 12,5 százalékkal, Kínában 6,5 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben szintén 6,5 százalékkal Japánban pedig 5,1 százalékkal nőtt, miközben Európában 0,7 százalékkal csökkent.

elektromosság félvezetőgyártás
Kapcsolódó cikkek