Közélet

Fél Európa támogatja a vakcina-export tilalmát

Németország, Franciaország, Olaszország és Dánia is beállt Ursula von der Leyen szerdai fenyegetése mögé. A jövő heti uniós csúcson születhet döntés az ügyben.

A nyugat-európai országok vezetői szerint is kiviteli tilalmat kellene bevezetni azokkal az országokkal szemben, amelyek az uniós átlagnál jobban állnak a koronavírus-elleni tömeges oltásban – írta a Reuters, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Erről az Európai Bizottság (EB) elnöke beszélt először szerdán, amikor azt mondta:

az évszázad válsága előtt állunk, semmilyen megoldástól nem zárkózunk el annak érdekében, hogy biztosítsuk, hogy az európai állampolgárok minél gyorsabban megkapják az oltást.

Ursula von der Leyen szerdai nyilatkozatáról bővebben itt olvashat:

https://www.vg.hu/kozelet/egeszsegugy-kozelet/az-evszazad-valsagara-figyelmeztet-az-europai-bizottsag-elnoke-3623251/

Az EB-elnök szerdán felrótta az Egyesült Királyságnak, hogy miközben a szigetországban gyártott vakcinák uniós szállítása akadozik, és az AstraZeneca EU felé tett vállalásai egyre-másra meghiúsulnak, a britek már tízmillió adag, az EU-ban gyártott oxfordi vakcinát kaptak kézhez az év eleje óta. Von der Leyen ezért felvetette, hogy az uniós alapszerződés adta lehetőséggel élve az EB kiviteli tilalmat rendeljen el a koronavírus elleni vakcinákra azokba az országokba, amelyek az uniónál előrébb vannak a vakcinák kiosztásában.

Ursula von der Leyen nyilatkozatával összhangban keményebb fellépésre ösztökélte az Európai Bizottságot

a német, az olasz, a francia, valamint a dán kormány is

a Reuters-nek csütörtökön nyilatkozó források szerint. A hírügynökség úgy értesült, hogy

Hollandia, Belgium és Írország

egyelőre óvatosabban fogalmazott, de nyitott a korlátozások bevezetésére. Döntés legkorábban a jövőheti EU-csúcson születhet a kérdésben.

Fotó: Pixabay

Az uniós vezetők célja, hogy felgyorsítsák az AstraZeneca szállítmányok késése, valamint az oxfordi oltóanyaggal szemben kialakult bizalmatlanság miatt is lelassult oltási folyamatot. A brit–svéd cég az idei első negyedévben csak vállalásai harmadát tudja leszállítani, 300 millió helyett mindössze 100 millió adag vakcinát. Ráadásul ezek beadását több európai ország is felfüggesztette a közelmúltban, az vakcina beadása után kialakult vérrög-képződésekről szóló jelentések hatására, így a már leszállított oltóanyagok is felhasználatlanul állnak a polcokon.

Erről legutóbb itt írtunk:

https://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/ujabb-orszag-allt-le-az-astrazeneca-oltasokkal-3619285/

Az AstraZeneca gyártási nehézségekkel indokolja a csúszást, valamint arra hivatkozik, hogy a londoni kormányzat exportkorlátozásokat vezetett be az oltóanyagra, ezért sem tud megfelelő mennyiségben szállítani. A bizottság utóbbi – a brit kormány által azóta egyébként cáfolt – állításra alapozza a mostani fenyegetéseit.

A kiviteli tilalom bevezetése azonban kétélű fegyver lehet a szakértők szerint,

az európai oltóanyag-gyárak ugyanis részben az unión kívülről behozott – az Egyesült Államokból, vagy épp az Egyesült Királyságból származó – alapanyagokból dolgoznak. Egy európai szintű kiviteli korlátozásra pedig az érintett országok is hasonló lépéssel válaszolhatnak, ami még inkább megakaszthatja az európai vakcina-utánpótlást, valamint Urusula von der Leyen nagyszabású tervét, hogy szeptemberig Európa felnőtt lakosságának 70 százalékát beoltják a koronavírus ellen.

Az január óta 40 millió adag koronavírus elleni oltást exportált a tömbön kívüli országokba – ezek negyede ment a briteknek, akik most mindennél jobban számítanak arra, hogy az utánpótlás folyamatos lesz, hiszen maguk is nem várt nehézségekkel néznek szembe. Matt Hancock egészségügyi miniszter csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a szigetországban is lassulhat az oltások üteme, többek között export-problémák miatt.

https://www.vg.hu/kozelet/egeszsegugy-kozelet/lassulhat-az-oltasok-uteme-az-egyesult-kiralysagban-3626005/

koronavírus elleni vakcina Európai Bizottság exporttilalom vakcina oltási menetrend Ursula von der Leyen Európai Unió astrazeneca tömeges oltás Egyesült Királyság
Kapcsolódó cikkek