Közélet

Haláleset miatt felfüggesztette Ausztria az AstraZeneca oltást

A beoltottak közül egy 49 éves hölgy véralvadási problémák miatt vesztette az életét, egy 35-éves másik hölgy pedig tüdőembóliából lábadozik.

Ausztria egy haláleset és egy megbetegedés után felfüggesztette az oltást az AstraZeneca vakcina egy szállítmányából – jelentette Reuters. A két eset, amelyeknek a kivizsgálását megkezdték, Alsó-Ausztriában történt, a zwettli klinikán. A beoltottak közül egy 49 éves hölgy véralvadási problémák miatt vesztette az életét, egy 35-éves másik hölgy pedig tüdőembóliából lábadozik, amit egy vérrög elszabadulása okoz.

Egyelőre nincs bizonyíték az összefüggésre az oltással

– írta közleményében a Szövetségi Egészségügyi Biztonsági Hivatal (BASG). Az osztrák Niederoesterreichische Nachrichten lap, az ORF és az APA azt jelentették, hogy mindkét nő a zwettli klinikán dolgozó nővér volt.

Fotó: Frank Hoemann / Sven Simon / AFP

A BASG szerint a vérrög képződése nem tartozik a vakcina ismert mellékhatásai közé, és mihamarabb kivizsgálnák az eseteket, hogy megállapítsák, kizárható-e a kapcsolat az oltással. Elővigyázatossági intézkedésként az érintett vakcinaszállítmányt egyelőre nem használják fel tovább.

A Reuters megkereste az AstraZenecát, de nem kapott azonnali kommentárt. Az Austria Presse Agentur (APA)osztrák hírügynökségnek a gyógyszergyár azt nyilatkozta, hogy kapcsolatban van az osztrák hatóságokkal, és együttműködik velük az eset kivizsgálásában, megjegyezve, hogy a vakcinát az Európai Gyógyszerügynökség és az Egészségügyi Világszervezet is jóváhagyta, egy 23 ezer fő részvételével végzett globális klinikai program eredményei alapján.

Mindezek az értékelések arra jutottak, hogy az AstraZenecaa Covid-19 vakcinája biztonságos és hatékony

– idézte az APA a céget. Az EU hatóságai január 30-án hagyták jóvá a vakcina felhasználását. A tesztek során a nem kívánt reakciók többnyire rövidéletűek voltak, és nem érkezett jelentés vérrögképződési problémákról.

Kapcsolódó cikkek