Közélet

Helikopterbalesetben elhunyt a leggazdagabb cseh üzletember

A tragédia körülményei egyelőre tisztázatlanok.

Meghalt egy alaszkai helikopterbalesetben Petr Kellner cseh milliárdos üzletember, a Forbes magazin szerint a leggazdagabb cseh – jelentette hétfőn a The New York Times című lap és Kellner pénzügyi csoportja.

Korábbi hírek szerint a helikopter szombaton kora este zuhant le, a balesetben öt ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült. Az amerikai szövetségi légügyi hatóság tájékoztatása szerint

az Eurocopter AS50 típusú gépet Butte városka közelében érte a katasztrófa, egyelőre nem tudni, hogy miért.

A jelentésben szerepelt az 56 éves Kellner mint halálos áldozat. Egy másik, 50 éves cseh állampolgár is van a halottak között.

Illusztráció
Fotó: AFP

A New York Times szerint a helikopter utasai síelni voltak az érintetlen alaszkai természetben. Az ottani sízés a milliomosok adrenalinos sportjának számít, és nagy kockázatokkal jár. Petr Kellner nagyon szeretett síelni, és a sajtó szerint gyakori résztvevője volt az alaszkai kirándulásoknak.

Petr Kellner a PPF Group pénzügyi befektető csoport többségi tulajdonosa, övé a PPF részvényeinek 99,93 százaléka, magánvagyonát a Forbes magazin tavaly év végén 293 milliárd koronára (11,2 milliárd euróra) becsülte.

A prágai székhelyű PPF Group három kontinens számos országában vállalkozik a legkülönbözőbb ágazatokban. Többségi tulajdonosa egyebek között a lakossági kölcsönöket nyújtó Home Credit csoportnak, a cseh Nova és a szlovák Markíza kereskedelmi televízióknak.

A PPF tavaly vette meg a Central European Media Entreprises (CME) csoportot, amelynek az említett két nagy televíziós társaság mellett egyebek között további televíziók, az O2 mobilszolgáltató, az Air Bank és a Skoda Transportation Services is tagja. A CME aktívumainak értéke a cseh sajtó szerint 48, 6 milliárd euró.

helikopterbaleset Petr Kellner
Kapcsolódó cikkek