Közélet

Lopott pecséttel okozott 150 milliós kárt egy tatabányai könyvelő

A főügyészség a férfira felfüggesztett börtönbüntetést, és mintegy 90 millió forintra vagyonelkobzást is indítványoz.

Költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt emelt vádat a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség egy tatabányai könyvelő ellen, aki egy vállalkozástól ellopott pecséttel hét év alatt több mint 150 millió forint kárt okozott a költségvetésnek – közölte a megyei főügyész kedden.

Reszl Ildikó tájékoztatása szerint a vádlott könyvelt egy vállalkozásnak, és helyzetével visszaélve eltulajdonította a társaság egyik pecsétjét, majd azzal számlatömböt vásárolt.

A főügyészség a férfira felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta, és mintegy 90 millió forintra vagyonelkobzást is kezdeményezett vele szemben.

Fotó: Pixabay

A férfinak egyéni vállalkozóként nyomdaipari szolgáltatásra is volt engedélye, két gazdasági társaságnak végzett is ilyen szolgáltatást. A megrendelt munkát elvégezte, de a számlákat a korábban ellopott pecsétet használva annak a vállalkozásnak a nevében állította ki, amelynél könyvelt.

A vádlott a számlák után sem az egyszerűsített vállalkozói adót, sem a személyi jövedelemadót, sem pedig az egészségügyi hozzájárulást nem fizette meg, így a gyanú szerint 2011 januárja és 2018 februárja között 150 millió 641 ezer forint kárt okozott a költségvetésnek.

csalás könyvelő okirat hamisítás sikkasztás Ügyészség
Kapcsolódó cikkek