Közélet

Meghalt a Telenor magyar leányvállalatának többségi tulajdonosa

Petr Kellner vagyonát nemrég 17,5 milliárd dollárra becsülték. Az 56 éves üzletember helikopter-balesetben hunyt el,

Az 56 éves üzletember a hétvégén szenvedett helikopter-balesetet Alaszkában, sízés közben. Vagyonát a Forbes magazin nemrég 17,5 milliárd dollárra becsülte, a Bloomberg listáján 15,7 milliárdos vagyonnal szerepel a szerteágazó befektetésekkel rendelkező cseh mágnás.

Petr Kellner a PPF Group pénzügyi befektetői csoport többségi tulajdonosa, övé a PPF részvényeinek 99,93 százaléka, magánvagyonát 293 milliárd koronára (11,2 milliárd euróra) taksálják.

Nemcsak Európában, hanem Ázsiában is jelen van befektetéseivel, cégbirodalmát folyamatosan építette, magánemberként viszont visszahúzódó volt.

A prágai gigacég többségi tulajdonosa egyebek között a lakossági kölcsönöket nyújtó Home Credit csoportnak, a cseh Nova és a szlovák Markíza kereskedelmi televízióknak. A PPF tavaly vette meg a Central European Media Entreprises (CME) csoportot, amelynek további televíziók, az O2 mobilszolgáltató, az Air Bank és a Škoda Transportation Services is tagja. A szerteágazó cseh társaság összességében 44 milliárd euró vagyoni érték felett gazdálkodik, a tagvállalatok majd 160 ezer embert foglalkoztatnak.

Néhány évvel ezelőtt a cseh üzletember vezette cég vásárolta meg a Telenor több érdekeltségét, így a magyar leányvállalat 75 százalékos tulajdonrészét is. A Telenor CEE 466 millió euró EBITDA-t közölt tavalyi éve után.

De nem csak a mobilszolgáltató az egyetlen PPF-tulajdonú Magyarországon működő vállalat. A kiskereskedelemben meghatározó webshop, a Mall Group csaknem fele is a cseh milliárdos nevéhez köthető, de a közösségi közlekedésben érdekelt Škoda Transportationnek is Kellner a többségi tulajdonosa. A mall.hu-t üzemeltető cégről a PPF saját weboldalán azt írja, hogy az egész közép-európai régióban működő internetes áruház bevétele meghaladja az 500 millió eurót.

Elhunyt Petr Kellner
Fotó: MTI / AP / CTK / Roman Vondrous

A PPF szerteágazó portfólioját jól mutatja, hogy nemcsak a médiában, a kommunikáció területén, a bankszektorban vannak befektetései, de a biotechnológiai fejlesztésekben is jelen van, a Sotio az elmúlt években a rák és az autoimmun betegségek kezelésére összpontosított. 2018 óta a szlovák SkyToll-csoporttal együttműködve Kellner üzemeltette a cseh autópályadíj-rendszert is. A Home Credit fogyasztási hitelező pénzügyi szolgáltató a kelet-európai és ázsiai piacon aktív, a járvány azonban jelentősen letörte a számaikat, tavalyról ugyanis 584 millió eurós veszteséget jelentett a megelőző évi 400 milliós nyereség után. Korábban tervben volt a társaság IPO-ja, de a nem megfelelő árazás miatt felhagytak szándékukkal.

A banki szférában is egyre terjeszkedett a cseh milliárdos. A PPF folyamatosan növelte részesedését a több mint 860 ezer ügyféllel rendelkező MONETA Money bankban, tulajdonhányaduk 28 százalék fölött van.

A részvényeseket megrázhatta Kellner halála, ugyanis hétfőn napközben 2,5 százalék körüli mínuszban forgott a MONETA papírja a prágai tőzsdén. Nem reagáltak viszont jelentős eladással a szintén a PPF érdekeltségei közé tartozó O2 cseh távközlési csoport tulajdonosai, ugyanis a mindössze 0,7 százalék körüli mínuszban forgott a börzén napközben. A telco cégnek csaknem 6 millió ügyfele van, tavalyi nettó nyeresége pedig 5,8 milliárd cseh korona volt. Évekkel ezelőtt leválasztották az O2-ről a CETIN-t, a Csehország legnagyobb adathálózatát biztosító céget. Februárban közölték, hogy megfontolják a 45 000 kilométer száloptikai kábelt birtokló társaság IPO-ját, azonban ez most Kellner halála miatt késhet.

gyász IPO baleset tőzsde Petr Kellner
Kapcsolódó cikkek