Közélet

Merkel, Macron és Putyin a Szputnyik V európai használatáról egyeztetett

Oroszország 178 millió Szputnyik V-vakcinát képes legyártani június végéig, melyből valamivel több mint 100 millió dózis exportálható.

Vlagyimit Putyin, Angela Merkel és Emmanuel Macron kedden konferenciahíváson keresztül tárgyalt egymással, az egyeztetés fő témája az orosz Szputnyik V oltóanyag európai alkalmazása volt – számolt be róla a The Guardian.

Moszkvai források szerint az orosz, német és francia elnök a vakcinák uniós nyilvántartásba vételét, a szállítás módját és a közös gyártás lehetőségét is megvitatták.

Az jelenleg is oltóanyaghiánnyal küzd, ami a tervek szerint hamarosan enyhülni fog, mivel 300 millió vakcinaadagot várnak az április eleje és június vége közötti időszakban a Pfizer-BioNTech, a Moderna, a Johnson & Johnson és az AstraZeneca oltásaiból.

A német kormány már a múlt héten közölte, hogy nyitott a Szputnyik V használatára, amint azt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyja.

Maga Merkel német kancellár is úgy nyilatkozott, hogy

Németországnak minden olyan vakcinát alkalmaznia kell, amelynek az EMA zöld lámpát adott.

Franciaország esetében érdekes adalék, hogy Jean-Yves Le Drian külügyminiszter a múlt héten még kritikus hangot ütött meg az orosz és a kínai vakcina kapcsán.

Az a módszer, ahogy az orosz oltóanyagot menedzselik, inkább propaganda és befolyásszerzés, mint segítségnyújtás

– nyilatkozta akkor Le Drian.

Thierry Breton francia EU-biztos is úgy vélekedett korábban, hogy az uniónak

egyáltalán nincs szüksége a Szputnyik V-re, mivel június végéig enélkül is képes 300–350 millió adag beszerzésére.

Erre reagálva az orosz vakcina gyártója elfogultnak nevezte Bretont, és reményét fejezte ki, hogy ez nem az EU hivatalos álláspontja.

Fotó: Federico Parra / AFP

Az EMA március elején indította el a vakcina engedélyezési eljárását, amely során számos vizsgálatot elvégeznek majd. Az uniós szakértők április elején Oroszországba látogatnak, hogy ellenőrizzék a gyártási folyamatot.

Az orosz vakcinákkal szembeni óvatosság arra vezethető vissza, hogy az oltóanyagot augusztusban regisztrálták, amikor még a széles körű tesztelés nem zajlott le.

A kezdeti félelmek ellenére később klinikai vizsgálatok alapján több mint 90 százalékos hatékonyságúnak bizonyult a vakcina.

Bár az orosz gyártóknak eddig nem sikerült jelentősen megnövelniük a kapacitásukat ahhoz, hogy az egész országot és a külföldi keresletet is kielégítsék,

a kormány tervei szerint 178 millió Szputnyik V vakcinát képesek legyártani június végéig, melyből valamivel több mint 100 millió dózis exportálható.

Ezenkívül két másik oltóanyag, az EpiCacCorona és a CoviVak előállítása is zajlik.

Az orosz R-Pharm gyógyszergyár múlt héten úgy nyilatkozott, hogy az oltóanyag gyártása hamarosan megkezdődik egy dél-németországi üzemben is. További potenciális gyártási helyszínként Olaszországot, Franciaországot és Spanyolországot jelölték meg.

Ugyanakkor Oroszországban sem teljesen problémamentes a gyártás, az ország oltóanyaghiánnyal küzd, alapanyagok importálására szorul a gyártási volument biztosításához.

A három vezető konferenciabeszélgetése a vakcinák mellett érintette az ukrajnai és szíriai konfliktusokat, valamint Alekszej Nalvanij börtönbe zárásának ügyét is.

járvány Emmanuel Macron vakcina koronavírus Vlagymir Putyin Szputnyik V Angela Merkel
Kapcsolódó cikkek