Közélet

Merkely Béla: a legdrámaibb hét előtt állunk

A professzor szerint ezen a héten tetőzik a járvány, és a csúcs nagyjából három hétig érezteti majd hatását.

Merkely Béla szerint ezen a héten tetőzik a járvány, és a csúcs nagyjából három hétig érezteti majd hatását – írta a borsonline az MTA doktorának rádiós interjújára hivatkozva, amelyből az is kiderült, a koronavírus brit mutánsa sajnos hazánkat is komolyan érinti és hatalmas terhet ró az egészségügyre.

A professzor szerint kemény időszak jön.

A szakember úgy véli, valamennyi intézménynek át kellett szervezni a betegellátást. A Semmelweis Egyetemen már 1200-ra emelték a Covid-ellátó helyeket, és ebből 150 beteget tudnak intenzív osztályon kezelni. A rektor azt mondta, ha szükség lesz rá, ezt is tovább emelik majd.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A legmagasabb számok ezen a héten lesznek. A kórházba kerülő betegek hosszú ideig fognak számunkra feladatot adni: úgy gondolom, ez az emelkedett szám nagyjából három hétig megfigyelhető lesz

– magyarázta a professzor, aki a lélegeztetett betegek számát 1400 főre becsüli.

Merkely arról is beszélt, hogy rengeteg a fiatal fertőzött. Mint elmondta: jelenleg sok 40-50 év körüli ember van lélegeztetőgépen.

A professzor mindenkinek azt javasolja, hogy fogadja el az első vakcinát, amit felajánlanak számára.

Merkely Bélát március 15-én Széchenyi-díjjal tüntették ki. A professzor közösségi oldalán köszönte meg az elismerést.

Hálával tartozom a családomnak, a szüleimnek, a feleségemnek és három gyermekemnek odaadó szeretetükért és kitartó türelmükért

– írta a professzor az elismerés kapcsán a saját Facebook-oldalán.

Merkely Béla harmadik hullám
Kapcsolódó cikkek