Közélet

AstraZeneca: nem vállaltuk túl magunkat, büszkék vagyunk

Nem ígértük túl magunkat, azt kommunikáltuk, amit akkor elérhetőnek tartottunk – mondta az AstraZeneca vezérigazgatója.

Miután az és az AstraZeneca közötti vakcinabeszállítások kapcsán a feszültség már odáig fajult, hogy az unió jogi útra tereli a témát, most a gyártó vezérigazgatója állt ki a nyilvánosság elé: véleménye szerint nem ígérték túl magukat a globális oltóanyag-mennyiség tekintetében.

A brit–svéd gyógyszergyártó ellen az Európai Közösség a szerződés megbízhatatlan és kiszámíthatatlan teljesítése miatt indított jogi eljárást.

Mindent megtettünk azért, hogy annyi vakcinát szállítsunk az EU-ba, amennyit csak tudunk. Ugyan csalódottak vagyunk, hogy nem sikerült több oltóanyagot leszállítanunk, de büszkék is a cégünk teljesítményére

– mondta Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója.

Fotó: Frank Hoermann/SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

Nem ígértük túl magunkat, azt kommunikáltuk, amit akkor elérhetőnek tartottunk

– tette hozzá.

Az AstraZeneca egyébként 50 millió dózis vakcinát szállított le az uniónak április végéig, míg márciusban csupán a negyedét a beígért mennyiségnek.

A cég aktuális vállalása szerint 100 millió adag oltást tudnak leszállítani az EU-nak június végéig, szemben a szerződéses 300 millióval.

Ugyanakkor a gyártó vezérigazgatója emlékeztetett Indiára és az ottani járványhullámra, ahol az oltási program 90 százalékban az ő oltásukra épül, és jelenleg hiánnyal küzdenek

„Nem bánunk semmit, mert hatalmas erőfeszítéseket tettük, hogy segítsünk másokon” – mondta.

vezérigazgató vakcina szerződés per oltás Európai Unió astrazeneca bíróság
Kapcsolódó cikkek