Közélet

Beoltották Angela Merkelt

A 66 éves kancellár a berlini Templehof repülőtéren kialakított oltóponton kapta meg az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának első dózisát pénteken.

Örülök, hogy ma megkaptam az első AstraZeneca oltásomat – közölte Angela Merkel, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vesz az oltási kampányban, valamint azoknak is, akik beoltatják magukat.

Az oltás kulcsfontosságú a járvány leküzdésében.

– olvasható a kancellár szóvivőjének Twitter-oldalán publikált közleményben.

Kanzlerin #Merkel: „Ich freue mich, dass ich heute die Erstimpfung mit AstraZeneca bekommen habe. Ich danke allen, die sich in der Impfkampagne engagieren – und allen, die sich impfen lassen. Das Impfen ist der Schlüssel, um die Pandemie zu überwinden.“ pic.twitter.com/P4kMJYNrlc

— Steffen Seibert (@RegSprecher) April 16, 2021

Németországban először csak a hatvanöt év alattiak számára engedélyezték az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját. Miután kiderült, hogy az oxfordi oltást kapott, főként fiatalabb nők körében nagyon ritkán agyi vérrögképződés alakulhat ki, az ajánlást megváltoztatták; április eleje óta csak a hatvan év felettieknek adják a brit-svéd vakcinát. Azoknak, akik az első injekcióval AstraZenecát kaptak, a második dózisként a Pfizer/BioNtech, vagy a Moderna koronavírus elleni oltóanyagát adják be.

Sajtóbeszámolók szerint már az első negatív hírek hatására visszaesett a lakosság oltási hajlandósága az oxfordi vakcinával. Németország március végéig több mint két millió adagot kapott a brit-svéd gyógyszergyártótól, de ennek csaknem fele a hűtőkben maradt – sokan visszautasították a vakcinát. Az AstraZeneca körüli bizonytalanságot az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilatkozatai sem tudták eloszlatni; mind a WHO, mind az EMA szerint a nagyon ritka mellékhatás jelentette kockázatoknál a vakcinának nagyobb a haszna a járvány megfékezésében.

Fotó: Tobias SCHWARZ / AFP

Angela Merkelt az elmúlt hetekben sokan kérdezték, mikor kapja meg a koronavírus elleni oltását, és elfogadja-e az AstraZeneca vakcináját. A kancellár rendre azt válaszolta:

Amikor sorra kerülök, beoltatom magam, akár az AstraZenecával is.

A hatvan év felettiek korlátozások nélküli oltását a hét elején kezdték el a német fővárosban. A kancellár a korábban repülőtérként üzemelő berlini Templehofban kialakított oltóközpontban – ahol csak AstraZenecával oltanak, naponta mintegy háromezer embert – kapta meg az első injekciót, pénteken.

Ugyancsak pénteken kapta meg az első adagot Olaf Scholz alkancellár-pénzügyminiszter. A 62 éves szociáldemokrata politikusnak szintén AstraZeneca-vakcinát adtak be. A szeptemberi szövetségi parlamenti választásra készülő SPD kancellárjelöltje az ebből az alkalomból írt Twitter-bejegyzésében kiemelte:

minden egyes oltással közelebb vagyunk ahhoz az időponthoz, amikor elmondhatjuk, hogy legyőztük a koronavírus-járványt.

Németországban egyelőre az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech- és a Moderna-féle vakcinával igyekeznek elérni a koronavírussal szembeni tömeges immunitást, de előszerződést kötöttek az orosz Szputnyik V gyártójával is. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint csütörtökig a lakosság 6,4 százaléka – 5,35 millió ember – kapta meg mindkét adagot valamelyik oltóanyagból. Legalább egy adagot 15,39 millióan, a németországi lakosság 18,5 százaléka kapott.

Átnevezik az AstraZeneca-vakcinát

Új nevet kap az AstraZeneca oltása, mostantól Vaxzevria néven fut a vakcina.

Angela Merkel kancellár újabb országos vesztegzárat szorgalmaz a járvány harmadik hullámának megfékezése érdekében; erről bővebben itt olvashat:

https://www.vg.hu/kozelet/egeszsegugy-kozelet/nemetorszag-ujabb-lezarasat-surgeti-merkel-3667144/

 

Németország koronavírus elleni vakcina Covid-19 járvány astrazeneca koronavírus elleni oltás Angela Merkel
Kapcsolódó cikkek