Közélet

A cseh kormány kizárta a Roszatomot a dukovany erőmű bővítéséből

Az orosz Roszatom még konzorciumi tagként sem vehet rész a cseh atomerőmű fejlesztésén.

A cseh kormány jóváhagyta azt a határozatot, amelyben kizárta az orosz Rosatom vállalatot a dukovany atomerőmű befejezésére kiírt pályázatból – közölte Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter.

A miniszter szerint az építkezés befektetőjének, az állami többségi tulajdonban lévő CEZ vállalatnak most április 30-ig biztonsági kérdőívet kell küldenie a többi vállalatnak. Havlícek szerint a kabinet döntése egyhangú volt, szerinte a Rosatom még a konzorciumban sem vehet részt a tervezett szerződésben. A múlt század nyolcvanas éveinek közepén üzembe helyezett dukovany atomerőmű a Cseh Energetikai Művek (CEZ) tulajdona. A CEZ részvényeinek 70 százalékát a cseh állam birtokolja.

Fotó: AFP

A döntést, amely gyakorlatilag kizárja Oroszországot a több milliárd dolláros pályázatból, két nappal azután hirdették meg, hogy Prága kiutasította 18 orosz nagykövetség munkatársát, és azt állította, hogy feltételezi, hogy az orosz hírszerzés 2014-ben robbanásokban vett részt egy lőszerraktárban – közölte a Reuters hírügynökség.

Az Ipari Minisztérium márciusban hirdette meg az előminősítési fordulót, amelyet biztonsági felmérésként állítottak be a potenciális ajánlattevők számára, még mielőtt elindulna a pályázat, amelyet várhatóan az októberben esedékes választásokat követően az új kormány hivatalba lépése után bonyolítanak le.

Havlicek hétfőn kijelentette, hogy az értékelések meghívóit a Westinghouse amerikai csoportnak, a francia EdF-nek és a dél-koreai KHNP-nek küldik meg.

A CEZ azt tervezi, hogy Dukovanyban további két, egyenként 1200 megawatt teljesítményű új atomreaktort építtet. Egy blokk építésének tervezett költsége mintegy hatmilliárd euró, az elképzeléseket a cseh kormány már tavaly jóváhagyta. A projekt megvalósítására a CEZ nemzetközi pályázatot ír ki.

Oroszország válaszlépéssel fenyegeti Prágát

Moszkva készül a válaszra diplomatái kiutasítása miatt, Csehország pedig kiállásra szólította fel szövetségeseit. Varsó és Pozsony is megszólalt.

 

Csehország Oroszország atomerőmű Rosatom
Kapcsolódó cikkek