Közélet

Dániában nem oltanak többé az AstraZeneca vakcinájával

Dánia, Európában elsőként teljesen felhagy az AstraZeneca oltóanyagának használatával.

A nyugat-európai ország közegészségügyi hivatalának vezetője szerint azért döntöttek így, mert a vakcina biztonságosságával kapcsolatban aggályok merültek fel, miután kiderült: nagyon ritka mellékhatásként vérrögképződést okozhat – írta a Euronews.

Fotó: Frank Hoemann / Sven Simon / dpa / AFP

Søren Brostrøm, a dán közegészségügyi hivatal igazgatója elmondta: annak ellenére döntöttek úgy, hogy felhagynak az AstraZeneca használatával, hogy mind az Egyészségügyi Világszervezet (WHO), mind pedig az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak ítélte a vakcinát, és használatának folytatását javasolta.

Vizsgálataink eredménye alapján kijelenthetjük, hogy valódi és súlyos mellékhatásai lehetnek az AstraZeneca vakcinájának. Ezért döntöttünk úgy, hogy egyetlen korcsoportban sem folytatjuk a lakosság tömeges oltását ezzel az oltóanyaggal

– nyilatkozta Brostrøm.

Azok, akik már megkapták az első injekciót a brit–svéd cég vakcinájából, június végéig megkapják a második dózist is; ez összesen 150 ezer embert érinthet az országban.

Dániában két esetről számoltak be a hatóságok, ahol az AstraZenecával beoltottaknál vérrögképződés alakult ki, az oltóanyag egy esetben halálos trombózist okozott.

Az esetek nyilvánosságra kerülése után Dánia ideiglenesen felfüggesztette az AstraZeneca használatát, több másik európai országhoz hasonlóan. A legtöbb országban azóta újraindult az oltás az oxfordi vakcinával, de számos helyen csak életkor-korlátozásokkal – kizárólag az idősek körében.

oltási kampány vérrög-képződés astrazeneca tömeges oltás koronavírus elleni oltás mellékhatások
Kapcsolódó cikkek