Közélet

Itt az orosz megtorlás: 20 cseh diplomatának mennie kell

Válaszul a Csehországba delegált orosz diplomáciai képviselet tizennyolc tagjának kiutasítására, Oroszország kiutasított húsz cseh diplomatát az országból.

A nem kívánatos személlyé nyilvánított cseh diplomaták 24 órát kaptak a távozásra

- jelentette be az orosz külügyminisztérium. Előzőleg bekérették a Kremlbe a cseh nagykövetet, Vitezslav Pivonkát, hogy kifejezzék Moszkva

határozott tiltakozását az orosz diplomatákkal szembeni barátságtalan intézkedés miatt.

Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Prágában szombat este jelentették be, hogy 18 orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak. A konkrét ok az, hogy erős a gyanú, miszerint az orosz titkosszolgálatok képviselőinek közük volt a vrbeticei lőszerraktárban 2014-ben történt robbanásokhoz.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő példátlannak minősítette, hogy Prága

nem bizonyított és kitalált ürüggyel ilyen ellenséges lépésre szánta rá magát.

A moszkvai külügyminisztérium szóvivője szerint a diplomáciai provokáció célja, hogy a fehéroroszországi elnök ellen tervezett, de meghiúsított gyilkossági kísérlet híréről eltereljék a figyelmet.

A kínaiak után az oroszokat is kizárhatják a Csehország egyik stratégiai beruházásának számító Dukovany atomerőmű bővítésének tenderéből – közölte Karel Havlíček miniszterelnök-helyettes, kereskedelmi miniszter vasárnap a cseh állami televízióban. Már hétfőn a prágai kormány elé kerülhet a kérdés, hogy a Roszatomot kizárják az ajánlattevők listájáról – tette hozzá.

 

Csehország Fehéroroszország Oroszország
Kapcsolódó cikkek