Közélet

Kiutasította Moszkva az olasz katonai attasé helyettesét

Curzio Panifici attasé kiutasítását hétfőn közölte a tárca a bekéretett Pasquale Terracciano olasz nagykövettel.

Kiutasította Moszkva az olasz katonai attasé helyettesét, a haditengerészeti attasét, aki ezentúl persona non grata, vagyis nem kívánatos személy lett Oroszországban.

Curzio Panifici attasé kiutasítását hétfőn közölte a tárca a bekéretett Pasquale Terracciano olasz nagykövettel. A lépést Moszkva ellenintézkedésnek minősítette az olasz hatóságoknak a római orosz katonai attaséval szemben meghozott barátságtalan és indokolatlan intézkedéseire.

Az olasz haditengerészeti attasénak egy napon belül el kell hagynia Oroszországot.

Fotó: Shutterstock

Március végén kémkedés gyanújával őrizetbe vettek egy orosz katonatisztet és egy olasz fregattkapitányt Olaszországban, mégpedig egy éjjeli találkozón, amikor a kapitány megpróbált bizalmas iratokat eladni orosz vevőjének.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter bejelentette, hogy azonnali hatállyal kiutasították az orosz nagykövetség két munkatársát, és Olaszország határozott tiltakozásának adott hangot az ügyben.

Zeman: az oroszoknak fizetniük kell, ha ők voltak

Milos Zeman cseh államfő szerint a 2014-es dél-morvaországi vrbeticei lőszerraktárban történt robbanásokkal kapcsolatban az események két változata létezik, és a rendőrség feladata megállapítani, mi is történt valójában.

 

kiutasítás diplomata katonai Oroszország Olaszország attasé
Kapcsolódó cikkek