Közélet

Konyhai koronavírus-oltással kísérletezik egy amerikai cég

A házi, orron keresztül adagolható és hivatalosan nem ellenőrzött RaDVaC oltóanyagának elkészítését otthonában próbálta ki a Bloomberg újságírója.

A házilag elkészíthető, hivatalosan be nem vizsgált és reprezentatív klinikai tesztelésen át nem esett RaDVaC oltóanyagát próbálták ki otthoni konyhájukban a Bloomberg újságírója, John Lauerman és Preston Estep, az egészségügyi vállalat vezető tudósa, amelyet videóra is vettek.

A Rapid Deployment Vaccine Collaborative (RaDVaC) nevet viselő bostoni székhelyű csoport a Covid-19 elleni, otthon is elkészíthető, gyors és olcsó oltóanyaggal kísérletezik, amelyet minimális tudással és eszközzel házilag is el lehet készíteni.

  • A fő szállítóanyag a kitozán, ami a rákok és a rovarok páncélanyagában található kitin származék.
  • Ehhez szintetikus B-sejtek és T-sejtek peptidjeit vegyítik egy mágneses keverő segítségével.
  • A hozzávalókat gyakorlatilag online bárki megtalálja, és bármiféle engedély nélkül megveheti. A cég egyébként azokat a milliókat célozná termékével, akiknek nincs lehetősége a nehezen elérhető koronavírus elleni vakcinákhoz – írja Lauerman.

    Azonban sok kérdőjel van még a konyhai oltóanyag körül:

  • A szert még nem vizsgálták be hivatalos hatóságok, így a hatékonysága kérdéses.
  • Nem vetették hosszú, és költséges klinikai tesztelés alá, csupán a vállalat dolgozóin és állatokon próbálták eddig ki.
  • Az oltóanyagot a vállalat vezető tudósa a videó végén orron keresztül szippantja be, és állítása szerint már tízszer használta a készítményüket.

    Bespájzolnak a németek a Szputnyikból

    Németország 30 millió adagot vásárol az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz vakcinából.

     

    RaDVaC vakcina konyhai koronavírus Bloomberg oltóanyag otthoni
    Kapcsolódó cikkek