Közélet

Közel három millió adag „szolidaritási vakcinát” oszt szét az unió

A tagállamoknak csütörtök este sikerült megállapodniuk.

Az tagállamainak csütörtök este sikerült megállapodniuk a Pfizer/BioNTech-vakcinák igazságos elosztásáról – összegezte a soros elnök Portugália közleményére hivatkozva az AP.

Az unió által lekötött vakcinákat mindig lélekszámarányosan osztják szét a 27 tagország között. 19 tagállam nagykövetei azonban megállapodtak abban, hogy módosítják a kvótarendszert az év második negyedévében érkező, tízmillió adag Pfizer/BioNTech-vakcina esetében.

A szállítmányból 2,85 millió úgynevezett „szolidaritási vakcinát” öt ország:

Bulgária, Horvátország, Észtország, Lettország és Szlovákia között osztják el, akiknek a legnagyobb szükségük van az oltóanyagra.

Fotó: AFP

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök közleményében méltatta az egyezséget. Kaja Kallas észt miniszterelnök ugyancsak elismerően nyilatkozott az uniós szolidaritásról és együttműködésről.

Az Európai Unió a második negyedévben a vakcinaszállítások növekedésére és az oltási kampány felgyorsulására számít. Úgy terveznek, hogy annyi vakcina érkezik, amennyivel

júliusra be lehet oltani a felnőtt lakosság legalább hetven százalékát.

Az egyezséget három tagállam: Ausztria, Csehország és Szlovénia utasította el, részükre a lélekszámarányosan járó mennyiség nem változik. A múlt heti uniós csúcstalálkozón Sebastian Kurz osztrák kancellár kritizálta a vakcinák méltányos elosztását.

Összességében az EU a védőoltások terén továbbra is

jóval elmarad az olyan nemzetektől, mint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok.

 

szolidaritás vakcina EU tagállamok
Kapcsolódó cikkek