Közélet

Nem fél a mérgezéstől, újra enni fog Navalnij az orosz börtönben

Úgy fest, hogy a nemzetközi fejlemények és reakciók kapcsán már bízik abban, hogy nem próbálják majd megmérgezni őt a bezártsága alatt.

Újra enni fog a börtönkosztból Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus. Úgy fest, hogy a belföldi és nemzetközi fejlemények, illetve társadalmi reakciók kapcsán már bízik abban, hogy nem próbálják majd megmérgezni őt a bezártsága alatt.

Az elért haladás és az összes fejlemény figyelembevételével megkezdem az éhségsztrájkból való kiszállást. Ez a szabályok szerint ugyanúgy 24 napig fog tartani, és azt mondják, hogy még nehezebb lesz. Úgyhogy kívánjanak szerencsét!

- írta a közösségi médiában Navalnij.

Врачи вчера выпустили заявление о том, что мы с вами добились достаточно, чтобы я снял голодовку. Ну и – скажу откровенно – их слова о том, что анализы показывают: “через минимальное время лечить будет некого”... ммм... кажутся мне заслуживающими внимания https://t.co/NEXy0XS5lS

— Alexey Navalny (@navalny) April 23, 2021

A politikus megköszönte a bel-és külföldi támogatást, amelynek köszönhetően polgári orvosok kétszer konzíliumot tarthattak és ismertették vele kivizsgálásának eredményeit.

Az éhségsztrájk befejezése mellett szólt az az érv is, hogy sokan a szolidaritás jegyében szintén nem vettek étket magukhoz, ő pedig nem akarta, hogy miatta mások is megtapasztalják a fizikai szenvedést.

Navalnij továbbra is követeli, hogy engedjenek be orvost hozzá, mert a keze és a lába bizonyos részei érzéketlenné váltak.

Az elítélt március 31-én kezdett éhségsztrájkot a börtönben, mert kifogásolta, hogy nem engedtek be hozzá olyan orvosokat, akikben megbízik, és álláspontja szerint nem részesült megfelelő orvosi ellátásban. Csütörtökön vált ismertté, hogy kedden egy vlagyimiri polgári kórházban több szakorvos – idegsebész, nefrológus (veseszakértő) és neurológus – is megvizsgálta.

Leleteit eljuttatták a kezelőorvosaihoz, akik csütörtökön a Mediazona ellenzéki portálon közzétett közös felhívásban arra kérték Navalnijt, hogy fogadja el a kompromisszumot, és haladéktalanul fejezze be az éhségsztrájkot, amely károsíthatja az egészségét, és a halálát is okozhatja.

Most már hivatalosan is újraválaszthatóvá vált Vlagyimir Putyin

Aláírta hétfőn Vlagyimir Putyin a választási törvény módosítását, amely összhangba hozza az orosz elnökválasztás rendjét a tavaly elfogadott alkotmánymódosítással.

 

börtön Alekszej Navalnij Oroszország méreg éhségsztrájk Putyin
Kapcsolódó cikkek