Közélet

Szakemberek attól tartanak, hogy ősszel jöhet a negyedik hullám

Ez a vírus a változékonyságával diktál, ha nem jelent volna meg az angol mutáns, akkor a harmadik hullám sem jöhetett volna.

Ősszel biztos, hogy vissza fog térni a vírus közénk, ez borítékolható

– mondta Jakab Ferenc virológus a MIÉRTED online webináriumán. De azt nem lehet tudni, hogy mi várható egy esetleges negyedik hullámban, az csoda lenne, ha ez a vírus eltűnne – tette hozzá.

A vírus a változékonyságával diktál, véli Oroszi Beatrix epidemiológus, aki szintén tart a negyedik hullámtól.

Számtalan mutáció keletkezik, egy részét észre sem vesszük, elhal, de az indiai variáns esetében az látszik, hogy ott is működik az evolúciós nyomás – véli Jakab Ferenc. Ahol nem tudtak elindulni az oltási programok, azok lesznek az új vírusok melegágyai – tette hozzá virológus.

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt hetekben csökkenő tendenciát látunk pandémiában, minden megyében és minden korosztályban csökkent a koronavírusos fertőzöttek száma Magyarországon

– mondta Oroszi Beatrix. Olyan napi esetszámoknál vagyunk most mint karácsonykor vagy február közepén. Jelenleg a kórházak terhelése is csökkent, fele akkora mint a harmadik hullám csúcsán volt.

A lélegeztetőgépen lévők száma pedig ötödével kevesebb, mint az azt megelőző héten.

A szigorú, korlátozó intézkedések a kontaktusok számát csökkentették, ha ezeket az intézkedéseket feloldják, akkor sem szabad az egyéni védekezést feladni, még mindig oda kell figyelnünk a maszkhasználatra, a távolságtartásra és a kézfertőtlenítésre – tette hozzá. Hangsúlyozta: a másik eszköz a kezünkben a védőoltás, ha az átoltottság nő, akkor is csökkenthető a reprodukciós szám. A reprodukciós szám azt mondja meg, hogy egy ember hány másik embert fertőzhet meg.

Minden védekezésben van lyuk, egyik sem nyújt 100 százalékos védelmet, nem minden korcsoportban véd egyformán a vakcina.

Kiemelte: ha valamit megtanulhattunk a járvány harmadik hullámából az az, hogy meglevő intézkedések mellett is is tud újabb járványhullám kialakulni, ha jön egy újabb variáns – mondta Oroszi Beatrix.

Ha egy dolgot csinálunk csak, például csak oltunk, és jön egy újabb mutáns, ami kikerülni az oltás nyújtotta védettséget, akkor az nem lesz elegendő ahhoz, hogy a negyedik hullámot elkerüljük. A legnagyobb félelme az epidemiológusnak az, hogy az új variáns észrevétlenül tud elterjedni, és robban, és akkor egy újabb negyedik járványhullám érkezhet.

Ha globálisan a Covid-19 harmadik hullámát le tudjuk küzdeni, közben az oltóanyaggyártók is fejlesztik a vakcináikat, akkor sokkal felkészültebben állhatunk egy újabb hullám előtt, véli Jakab Ferenc.

Ahol lehet, ott be kell tárazni a vakcinákat, hogy ne legyen sorban állás az oltóanyagért.

Az újranyitással kapcsolatban az egyén felelősségét hangsúlyozta Jakab Ferenc, hozzátette, egy csésze kávét meg lehet inni okosan is a kávézók teraszain, és lehet fesztivál jelleggel is, ami nem szerencsés.

Nyitni kell, nem élhetünk bezárva, de a lakosságok edukálni kell

– véli Oroszi Beatrix. A 2021-es év nyári, őszi, és téli időszakát még nagyon óvatosan kellene élni, és akkor 2022-ben hátradőlhetünk. A terasznyitás alkalmával a vírus szuperterjesztői helyi járványhullámokat okozhatnak, országosat talán már nem, véli Jakab Ferenc.

A PTE kutatói is részt vettek egy új Covid-gyógyszer fejlesztésében

Ha a klinikai vizsgálatok is pozitív eredménnyel zárulnak, az áttörést jelenthet a vírusok terjedésének ellenőrzésében, és a járvány visszaszorításában.

 

járvány hullám Oroszi Beatrix Negyedik koronavírus Jakab Ferenc
Kapcsolódó cikkek