Közélet

Tarol a testpozivitás trend a TikTokon

A jó célt szolgáló kampánynak az előnyei mellett árnyoldalai is vannak.

Tavaly a TikTok egyik legnagyobb slágere Megan Thee Stallion Body című dala volt, amely hamar a testpozitivitás himnuszává avanzsálódott, ám vitatott hatást ért el – írja az Insider.

A felhasználók hamar felkapták a zenét és elkezdtek olyan koreográfiákat készíteni a refrénjére, amelyek a test elfogadásáról és az önbizalom fejlesztéséről szólnak. Ez azonban magával hozta azt is, hogy egyre több fedetlen testrész jelent meg a platformon, amely tovább fokozta a testkultúra térnyerését.

A #bodychallenge címkével ellátott videókat már több mint 707 millióan tekintették meg.

Fotó: Anp Koen Van Weel

A BuzzFeed News is foglalkozott a témával, amikor lányok egy csoportja tárta fel az általa vélt testi hibáit, mint a karantén alatt megnövekedett hast. A többségből elismerést váltott ki a valódiság és elindult egy új trend a TikTokon, amely az ellentétét képezi az Instagramon mutatott áltökéletességnek, a retusálásnak és a filtereknek.

Voltak azonban olyan kommentelők is, akik csak rontottak a helyzeten és rágalmazták a súlyfölösleggel élőket, valamint az étkezés kihagyására biztatták őket, mások épp a vékony emberekbe kötöttek bele – világítanak rá az érem két oldalára. Az is károsnak bizonyult, akik a kihívást a saját szépségük bizonygatására használták fel, ezzel még inkább fokozva a social media által negatívan befolyásolt fiatalokat.

A TikTok szóvivője a következőt nyilatkozta:

az étkezési rendellenességeket támogató vagy ösztönző tartalom szigorúan ellentétes a közösségi irányelveinkkel, és eltávolításra kerül.

A kampánynak van egy vicces vonulata is, ugyanis sokan direkt rájátszanak a tökéletlenségre, kiparodizálják magukat, illetve elmosódott fotókat vagy mémeket tesznek közzé.

TikTok testpozitivitás trend
Kapcsolódó cikkek