Közélet

Több mint 2,5 millió Pfizer-vakcina érkezett már Magyarországra

A cég négy hónapja szállítja a koronavírus elleni védekezést támogató vakcináját.

Több mint 355 ezer adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett kedden Magyarországra, 30 százalékkal több, mint egy héttel korábban. Így a vállalat által hazánkba szállított vakcinaadagok mennyisége meghaladja a 2,5 milliót – közölte a gyártó.

A Pfizer négy hónapja szállítja heti rendszerességgel a koronavírus elleni védekezést támogató vakcináját a magyarországi oltópontokra. A folyamatos ütemterv szerint zajló heti szállításoknak köszönhetően

áprilisban közel 1,1 millió adag Pfizer-BioNTech-oltóanyag érkezett az országba.

Fotó: AFP

A Pfizer és a BioNTech 2021. év elején kiemelt figyelmet fordított gyártási kapacitásainak megerősítésére és kibővítésére, hiszen az a cél, hogy a növekvő globális igénynek megfelelve az idén több mint kétmilliárd adag koronavírus elleni vakcinát gyártsanak és szállítsanak világszerte – közölték. Az Európai Bizottsággal április 14-én bejelentett megállapodás értelmében

felgyorsítják 50 millió adag oltóanyag szállítását,

és így 2021 második negyedévében várhatóan 250 millió adag Comirnaty vakcina érkezik az Európai Unióba.

Magyarország vonatkozásában a Pfizer az első negyedévre megbízhatóan leszállított több mint 1.5 millió adag vakcinát, 2021 második negyedévétől pedig jelentősen megnövelte az országba szállítandó oltóanyagdózisok számát.

Így áprilisban már közel 1,1 millió adag Comirnaty vakcina érkezett az országba, és csak májusban további 1,3 millióra számíthatunk.

A Pfizer és a BioNTech által fejlesztett Comirnaty az első feltételes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező oltóanyag volt az Európai Unióban, amelyet a 16 éves vagy annál idősebb populáció aktív immunizálására használhatnak az országok.

szállítás koronavírus oltóanyag Comirnaty Pfizer/Biontech
Kapcsolódó cikkek