Közélet

Újabb fejlesztések az Egészségipari támogatási programban

Az aláíró öt vállalkozás összesen 4,5 milliárd forintnyi beruházást valósít meg.

Az Egészségipari támogatási program (ETP) keretében indított beruházásokkal Magyarország kevesebb mint egy év alatt több kulcsterületen is a saját lábára állt – jelentette ki Varga Mihály az ETP újabb támogatási szerződéseinek aláírási ünnepségén.

Az aláíró öt vállalkozás összesen 4,5 milliárd forintnyi beruházást valósít meg.

A hazai cégek már képesek ellátni az országot elegendő maszkkal, Favipiravirral, oltáshoz használt orvosi eszközökkel, fertőtlenítőszer-alapanyaggal, valamint légtisztító berendezésekkel. A cél az, hogy rövid idő alatt egy teljesen új iparág jöjjön létre, amely nemcsak az ország kiszolgáltatottságát csökkenti, hanem a gazdaság újraindítását és exportteljesítményt is erősíti – magyarázta a pénzügyminiszter. Mint fogalmazott: a most aláírt szerződéseken keresztül 4,5 milliárd forintnyi beruházás valósul meg, amelyhez a kormány több mint 3 milliárdos támogatást biztosított.

A fejlesztések közel 800 munkahely megvédéséhez járulnak hozzá.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A digitális mikroszkópok gyártásával foglalkozó 3DHISTECH Kft. kifejezetten a koronavírusra fejlesztett berendezéseire világszinten jelentős igény van. A 700 millió forintos beruházás révén speciális mikroszkópok előállítására alkalmas gyártósort vásárolnak. Az Igazgyöngy’98 Kft. egymilliárdos beruházással a Somogy megyei Csákány településen létesít steril kötszereket előállító, modern üzemet.

Ezzel jelentősen csökkenhet a hazai egészségügyi intézmények kitettsége a külföldi kötszerek beszerzése terén.

A Pemü Zrt. mostani, 740 milliós fejlesztésével a lélegeztetőgépekhez, speciális arcvédő eszközökhöz használt alkatrészek gyártásában léphetünk előre. A Plazmacentrum Kft. két új centrum kialakítását tervezi Baján és Sopronban, több mint 800 milliós költséggel. Az új központok jelentősen növelik Magyarország kapacitásait a plazmakészítmények előállításában. Az UgrinPack-Erdősi Kft. több mint 1,1 milliárd forintból a gyártóüzemét bővíti, a beruházás által vírusölő réteggel ellátott kötszereket tudnak majd jelentős mennyiségben előállítani.

Az ETP-nek már kézzelfogható eredményei vannak, 10 beruházás már elkészült, ezek közel 1500 ember munkahelyének megőrzéséhez járultak hozzá, a beruházások összértéke 9,9 milliárd forint. Összesen 77 egészségipari fejlesztés támogatásáról született megállapodás, a beruházások összértéke meghaladja a 80 milliárdot. A támogatások több mint 5600 munkahely megvédését jelentik.

fejlesztések koronavírus Varga Mihály Egészségipari Támogatási Program
Kapcsolódó cikkek