Közélet

Zúgolódnak a kocsmák az új szabályok miatt Angliában

Alig több mint egy hét múlva újranyitnak a pubok kerthelyiségei Angliában. A sörözőket képviselő érdekvédelmi szervezetek szerint azonban a kormány által hozott szabályok elriaszthatják a vendégeket.

Az Egyesült Királyság gazdasági újraindításának egyik következő lépése lesz április 12-én a vendéglátóhelyek, így az éttermek, sörözők és kávézók újranyitása — egyelőre csak Angliában. Az újranyitást a londoni kormányzat szigorú feltételekhez kötötte:

a vendégeknek belépéskor azonosítaniuk kell magukat, nevüket és elérhetőségüket fel kell írniuk egy listára, ha nem tudnak friss, negatív koronavírus-tesztet felmutatni a bejáratnál.

Fotó: Pixabay

Hasonló rendelkezést már az előző, tavaly nyári újranyitási kísérlet során is bevezettek, a kontakt-kutatások megkönnyítése érdekében, de akkor elég volt minden csoportból egy ember nevét és adatait felírni. Ezúttal kivétel nélkül mindenkinek így kell majd tennie, aki elmúlt már 16 éves.

A vendéglátókat tömörítő érdekvédelmi szervezet, a UK Hospitality szerint azonban ez olyan mértékű adminisztratív többletterhet róna a kocsmák személyzetére, amivel nem tudnának megbirkózni. Ráadásul a vendégeket is elriaszthatja attól, hogy úgy döntsenek, igénybe veszik a szolgáltatásokat — írja a BBC. A UK Hospitality szerint a rendelkezés csak a vendégek kényelmét rabolja el, de a mindennapi működést nem segíti, ráadásul többezer cég túlélését lehetetlenítheti el. A lap hozzáteszi:

azok a vendéglátóhelyek, amelyek nem ellenőrzik elég alaposan a vendégeiket, ezer fontos, azaz átszámítva csaknem 425 ezer forintos bírságot kockáztatnak.

Nem értem, miért van erre szükség egy étteremben vagy épp egy kocsmában, és miért nem kell ugyanígy eljárni például egy szupermarketben, ami mindenki számára nyitott. Ott nem kell feliratkozni, és mégis mindenki szabadon fogdoshatja az árut

— panaszkodott egy potenciális vendég a BBC-nek, aki szerint olyan érzés lesz így vendéglátóhelyekre járni, mintha iskolába menne az ember.

A UK Hospitality szerint gondot jelenthet az is, ha csak a vendéglátóhelyek teraszain lehet majd fizetni, főként azokon a vidéki településeken, ahol nincs megbízható szélessávú internet-lefedettség, és a kasszától távol nem működnek megbízhatóan a bankkártya-terminálok.

Az angol gazdaság újraindításának következő lépéseként április 12-től az éttermek, kávézók és kocsmák kerthelyiségei mellett minden üzlet és sportközpont is fogadhat már látogatókat.

Az iskolai oktatás egy héttel korábban, április 8-tól kezdődik újra Angliában.

A londoni kormány közben vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a zsúfolt helyek — így például a kocsmák — látogatását oltási igazoláshoz kösse. A Daily Telegraph beszámolója szerint

az oltási igazolvány tesztelését már a következő hetekben elkezdik

a nagyobb sportrendezvényeken, és egy zenei díjátadó-gálán is.

Anglia pubok London Egyesült Királyság vendéglátó-helyiség újranyitás
Kapcsolódó cikkek