Közélet

A gyermekek beoltása konfliktusforrás lehet az elvált szülők közt

Az Egyesült Államokban már vizsgálják annak a jogi következményeit, ha a szülők eltérő állásponton vannak.

Azonnal megkezdhetik a 12-15 év közötti gyerekek oltását a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával az Egyesült Államokban, miután szerdán az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ is megadta az engedélyt.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) hétfőn engedélyezte az oltások beadását az érintett korcsoport számára, amely eddig csak a 16 éven felüliek számára volt elérhető.

Felvetődik a kérdés, hogy mi lesz azokkal a kiskorúakkal, akiknek a szülei eltérő véleményen vannak az oltásról.

A válóperes ügyvédek szerint ebből rendkívül bonyolult és drága perek keletkezhetnek

– írja a marketwatch.

Korábban volt már precedens arra, hogy a bíróság beavatkozott az oltást is érintő jogvitába. Pennsylvaniai fellebbviteli bírák 2015-ben például a váláskor azért

az apának ítélték a gyermek felügyeletét, mert az édesanya ellenezte az oltásokat, akinek az álláspontját észszerűtlennek és veszélyesnek minősítették.

A Bostoni Gyermekkórház kutatása feltárja: a szülők 43 százaléka támogatja, hogy beadják az oltást a gyermekének, 29 százalék nem engedi, és 27 százalék pedig még nem döntötte el, illetve halogatja a vakcinát. Vannak, akik attól tennék függővé, hogy az iskolában kötelezővé teszik-e.

Fotó: Shutterstock

Kyla Lines, egy atlantai ügyvédi iroda vezetője szerint hatalmi játszmákra lehet majd számítani. Bár még nem volt ilyen ügyfele, a digitális oktatás miatt már találkozott pereskedő szülőkkel. Elizabeth Lindsey, egy másik ügyvédi iroda képviselője éppen egy folyamatban lévő válást bonyolít le, ahol már ütköznek az oltásokról alkotott szélsőségesen ellentétes nézetek.

A tanulmány szerint

a bíróságoknak csak akkor szükséges beavatkozniuk, amikor a gyermek egészsége a tét, és képviselni kell az érdekeit.

Az USA-ban minden állam másként kezeli a családjogi ügyeket. Texasban például nagyobb szabadságot adnak a szülők erkölcsi és vallási alapú döntéseinek.

Előremutató tény, hogy a gyermekek beleszólása is számít, és kirendelhetnek melléjük ügyvédet.

Valószínűleg a tinédzserek esetében lesz majd létjogosultsága az önálló véleménynek, hiszen a kisiskolások még a szüleikre hagyatkoznak.

fiatalok oltása oltóanyag elvált szülők Pfizer/Biontech
Kapcsolódó cikkek