Közélet

A járvány végéért indít imamaratont Ferenc pápa

A katolikus egyházfő személyesen indítja el az egy hónapig tartó koronavírus-elleni imádságsorozatot.

A pandémia végéért, valamint a társadalmi és gazdasági élet újraindulásáért Ferenc pápa szombaton imamaratont indít, az imádságot minden nap a világ más és más pontján rendezik, s amely egészen május 31-ig tart, amikor visszatér a Vatikánba.

Ferenc pápa személyesen indítja el az egy hónapig tartó imádságsorozatot. Az első nap az új koronavírus-járványtól sebzett emberiségért fohászkodik.

Az egyházfő szombat este hat órakor a Szent Péter-bazilika egyik kevéssé ismert, oldalsó kápolnájában található Szűz Mária-ikonnál mond imádságot. A 7. századi szentképet segélynyújtó képessége miatt őrzik a bazilikában. Ferenc pápa egyik első intézkedése volt, hogy az ikont restauráltatta 2013-as pápává választása után.

A katolikus egyházfő megáldja azokat a rózsafüzéreket, amelyeket az imamaraton helyszínein használnak majd.

Fotó: GODONG / ROBERT HARDING RF / AFP

A világ harminc Mária-kegyhelye csatlakozik a globális imához, amely minden nap más és más helyszínen folytatódik egészen május végéig. Az imát a vatikáni internetes oldalak minden este hat órakor közvetítik.

Szombaton a Vatikánnal egy időben az angliai Walsingham csatlakozik az imához. A nyolcszáz lakosú település évszázadokon át Mária-kegyhelyéről volt ismert.

Vasárnap az ima Nigériában, hétfőn a lengyelországi Chestochowában, kedden Názáretben folytatódik, majd érinti Boszniát, Algériát, a Fülöp-szigeteket, Argentínát, Dél-Koreát, Indiát, Ausztráliát és több más helyszínt. Minden nap másért imádkoznak, így az elhunytakért, az utolsó búcsútól megfosztott családtagokért, az egészségügyi dolgozókért, a szegényekért, a járvány miatt nehézségbe jutottakért, a pandémia végéért, a társadalmi és gazdasági élet újraindulásáért.

Az imamaratonhoz mindenki, a helyszínektől távol is csatlakozhat saját otthonában, vagy ahol éppen lehetősége van rá.

Május 31-én Ferenc pápa a vatikáni kertekben zárja az imát.

Az egyházfő a járvány első hullámának első hónapja végén, tavaly március 27-én mondott imát a betegekért és halottakért az akkor teljesen üres Szent Péter téren.

Méltányos vakcinaelosztást szorgalmaz a pápa

A katolikus egyházfő arra kérte a világ országait, hogy gyorsítsák fel a vírus elleni vakcinák szétosztását és beadását, különösen a szegények körében.

 

fohász járvány rózsafüzér koronavírus Ferenc pápa ima
Kapcsolódó cikkek