Közélet

A pandémia a védőoltással küzdhető le

A magyarok közel kétharmada tekinti a vakcinát a pandémia elleni küzdelem egyik legfontosabb eszközének.

A magyarok a koronavírus-járvány elleni harc egyik legfőbb eszközének a védőoltást tartják – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) országos reprezentatív közvélemény-kutatásából. Az eredmények alapján a pandémia rávilágított arra, milyen kockázatos lehet, ha egy betegségre nincsen gyógymód, ezért

jobban bízunk az innovatív gyógyszerekben, és fontosabbnak gondoljuk, hogy ezek minél gyorsabban eljuthassanak a magyar betegekhez is.

A koronavírus megjelenését követően sokféle információ látott napvilágot a védőoltásokkal kapcsolatban, ugyanakkor a lakosság véleménye egyértelmű:

a magyarok közel kétharmada tekinti a vakcinát a pandémia elleni küzdelem egyik legfontosabb eszközének

– mondta Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) igazgatója. Az országos reprezentatív kutatásának eredményei alapján a megkérdezettek 65 százaléka válaszolta, hogy a koronavírus-járvány egyik legfontosabb eszköze a védőoltás.

Fotó: Christof Stache / AFP

Az, hogy mostanra már több millió honfitársunk megkaphatta a védőoltást, a példaértékű tudományos együttműködésnek, az innovatív gyógyszervállalatok összefogásának, a gyors kormányzati-hatósági döntéshozatalnak, és az egészségügyi szakemberek áldozatos munkájának köszönhető. Ez a kutatás is megerősíti, hogy az emberek többsége egyértelműen támogatja a védőoltásokat, és bízik az innovatív gyógyszerekben – tette hozzá Holchacker Péter.

Az eredmények alapján a pandémia nemcsak a vakcinával, hanem általában az innovatív készítményekkel kapcsolatos bizalmat is növelte, és rávilágított arra, hogy az új fejlesztések mennyire fontosak a lakosság egészsége szempontjából.

A megkérdezettek többsége (58 százaléka) válaszolta, hogy jobban bízik az innovatív készítményekben a járvány kitörése óta, és 68 százalékuk szerint fontosabb, hogy ezek a készítmények minél gyorsabban eljussanak a magyar betegekhez is.

A válaszadók közel háromnegyede (73 százaléka) számára a mostani világjárvány világossá tette, hogy milyen károkat tud okozni, ha egy betegségre nincsen megfelelő gyógymód, ezért fontosabbnak látják az új készítményeket fejlesztő innovatív gyógyszergyártók munkáját.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek