Közélet

Belgium korlátozza a J&J vakcina használatát egy beoltott halála után

A belga kormány közleményében azt írja, hogy a korlátozás ideiglenes.

A belga kormány felfüggeszti a Janssen egydózisú vakcinájának használatát a 41 évnél fiatalabbak körében – közölték szerdán.

A döntést azután hozták meg, hogy egy 40 éves belga nőnél súlyos, életveszélyes mellékhatások alakultak ki azután, hogy megkapta a Johnson & Johnson egydózisú koronavírus elleni vakcináját – írja a Reuters. A hírügynökség szerint a nőnél súlyos trombózist és vérlemezke-hiányt diagnosztizáltak a kórházban, a szövődmények következtében múlt pénteken életét vesztette.

Fotó: Artur Widak / NurPhoto / AFP

A belga kormány közleményében azt írja, a korlátozás ideiglenes, azt felülvizsgálhatják, amint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) elvégzi az oltóanyag részletes kockázat-haszon elemzését.

A Janssen koronavírus elleni oltásával kapcsolatban az EMA korábban megállapította: nagyon ritkán vérrög-képződést okozhat, és ezt a vakcina mellékhatásai között is fel kell tüntetni. Az oltóanyag termékismertetője kimondja:

az egészségügyi szakembereknek és az oltásra váróknak tisztában kell lenniük azzal az eshetőséggel, hogy a beoltástól számított három héten belül nagyon ritka esetekben vérrögök képződése, illetve a trombociták számának csökkenése fordulhat elő.

Az oltóanyag használatát egy időre felfüggesztetették az Egyesült Államokban, de azóta újra alkalmazzák az amerikai lakosság tömeges oltása során is.

https://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/mar-szazmilliot-kaszalt-a-vakcinakbol-a-jj-3698638/

Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcina Janssen pharmaceutica
Kapcsolódó cikkek