Közélet

Csúcsnövekedést ért el a Xiaomi

A pekingi székhelyű vállalat szerdán azt közölte, hogy a nyeresége 6,1 milliárd jüan (950 millió dollár) volt a március végével zárult három hónapban.

Rekordmértékben nőtt a Xiaomi kínai elektronikai cég negyedéves profitja az idei első negyedévben. A pekingi székhelyű vállalat szerdán azt közölte, hogy az egyszeri tételek nélküli nyeresége 6,1 milliárd jüan (950 millió dollár) volt a március végével zárult három hónapban, vagyis 163,8 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest – írja a Reuters.

Az értékesítésből származó bevétel éves bázison 54,7 százalékkal 76,9 milliárd jüanra (12,03 milliárd dollár) emelkedett.

A cég okostelefonok üzletágának bevétele – amely a Xiaomi teljes bevételének nagyobbik részét adja – éves összevetésben 69,8 százalékkal 51,5 milliárd jüanra (8,06 milliárd dollár) bővült.

Fotó: Shutterstock

A vállalat globálisan kiszállított készülékeinek száma elérte a 49,4 millió darabot az idei első negyedévben, piaci részesedése pedig 14,1 százalék volt. Kínán belül a cég piaci részesedése 14,6 százalék volt az év első három hónapjában, ezzel az ország negyedik legnagyobbjává lépett elő a kiszállított okostelefonok számát illetően.

A Xiaomi exportbevétele éves bázison 50,6 százalékkal 37,4 milliárd jüanra (5,85 milliárd dollár) emelkedett január-márciusban.

Az idei év első negyedévében ráadásul a cég most először második helyre lépett elő az európai okostelefon-piacon, ahol éves összevetésben 85,1 százalékos növekedést követően 22,7 százalékos piaci részesedést szerzett. A kínai vállalat ráadásul már a második egymást követő negyedévben tartotta meg első helyét a kelet-európai piacon, és első alkalommal lett első Oroszországban.

A Xiaomi szintén szerdán közölte, hogy egy amerikai bíróság semmissé nyilvánította az amerikai védelmi minisztérium korábbi minősítését, miszerint a cég üzleti kapcsolatban áll a kínai hadsereggel, feloldva ezzel a januárban a vállalattal szemben bevezetett szankciókat. A bírósági határozat értelmében amerikaiak ismét vásárolhatnak és birtokolhatnak Xiaomi részvényeket.

Mégsem veszélyes a Xiaomi, állítja az amerikai bíróság

A washingtoni kerületi bíróság semmissé nyilvánította az USA védelmi minisztériumának korábbi minősítését, amelyben a kínai telekom-céget a „Kommunista Kínai Hadsereg Vállalatának” nyilvánította.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek