Közélet

Dánia felülbírálja az oltási kampányát

A Johnson & Johnson és az AstraZeneca vakcinák kizárását vizsgálják.

A dán kormány felkérte az egészségügyi hatóságokat, hogy vizsgálják felül azt a korábbi döntést, miszerint nem alkalmazzák az AstraZeneca és a Johnson & Johnson (J&J) leányvállalata, a Janssen által előállított koronavírus elleni vakcinákat az ország oltási kampányában – közölte Magnus Heunicke egészségügyi miniszter hétfőn a közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

A kérés oka, hogy az oltási kampány a tervekhez képes két héttel, vagyis szeptember végéig elhúzódhat. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy

mindenekelőtt a J&J vakcina újbóli alkalmazásáról lenne szó.

A helyi sajtó nem sokkal korábban számolt be erről a kormányzati elképzelésről hozzátéve a késlekedés az oltási kampányban a vártnál kevesebb Moderna-vakcina érkezésével magyarázható.

Fotó: Davide Bonaldo / Controluce / AFP

A dán TV2 televízió szerint a kormány tervezett intézkedésének hátterében az a szándék áll, hogy mielőbb immunizálhassák a lakosságot.

A koppenhágai vezetés ezen felül a vakcinát használó más országokban szerzett újabb tapasztalatokkal indokolta kérelmét.

A dpa német hírügynökség felidézte, hogy néhány napja lépett életbe az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi az említett készítmények önkéntes alapon történő felhasználását magánrendelőkben előzetes orvosi konzultáció mellett. A J&J és az AstraZeneca oltóanyagai ez esetben is ingyenesen elérhetőek.

Dánia az első ország volt, amely május 3-án úgy döntött, hogy leállítja a J&J oltóanyagának használatát azzal az indokkal, hogy előnyei nem múlják felül a lehetséges mellékhatások kockázatait a beoltottaknál.

A skandináv ország április 14-én – az tagállamai közül elsőként – teljesen leállította az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának használatát. A két készítmény esetében azonos az indoklás:

ezek a vakcinák nagyon ritka esetben agyi vérrögképződéssel járhatnak.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) április 20-án közölte, hogy lehetséges a kapcsolat a J&J készítménye és a rendkívül ritka vérrögképződéses esetek között, amelyeket az Egyesült Államokban immunizált személyeknél mutattak ki.

Fotó: Frank Hoemann / Sven Simon / dpa / AFP

Az EMA szerint ugyanakkor a J&J és az AstraZeneca esetében is az oltások előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Dániában a járvány kitörése óta 281 227 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2516-an hunytak el a kórban. Az ország március elejétől, a járványgörbe ellaposodásával óvatosan megkezdte az újranyitást. A csaknem hatmillió lakosú országban 2,1 millióan kapták meg valamelyik vakcina legalább első dózisát, 1,3 millióan közülük a másodikat is.

Johnson & Johnson EMA oltóanyag astrazeneca Dánia
Kapcsolódó cikkek