Közélet

Hamarosan újraindulnak a tervezett műtétek

A kormányinfón elhangzott, hogy 4,5 millió beoltott után már az elektív (előre tervezett) ellátásokat is elvégzik a kórházak.

Azáltal, hogy elindultak az egynapos műtétek, már valamennyire a várólisták is csökkennek – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Ahogy az egészségügy kapacitásai lehetővé teszi, a tervek szerint

4,5 millió beoltott után újraindulhatnak az elektív (tervezett műtétek), 5 millió beoltott után pedig újraindulnak a rehabilitációs ellátások is, és feloldják a látogatási tilalmat is a kórházakban.

Fotó: Shutterstock

Május 3-án indultak újra az egynapos sebészeti ellátások, a beavatkozások előzetesen egyeztetett időpontokban, rugalmas tervezéssel, a járványügyi intézkedések betartásával történhetnek.

A betegek felvételének feltétele, hogy az egészségügyi állapotból adódó egyéb ellenjavallat nem áll fenn, és érvényes védettségi igazolvánnyal, annak hiányában pedig a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszttel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel rendelkeznek.

Május 3-án indultak újra a megelőzést szolgáló népegészségügyi célú, szervezett onkológiai szűrővizsgálatok is.

A védettséggel nem rendelkezők esetében maradnak a korlátozások

Európa déli államai a nyári hónapokban mindenkit beengednek, aki igazolni tudja a védettségét.

 

műtétek koronavírus járvány műtét egészségügy Kormányinfo elektív műtétek Gulyás Gergely egynapos műtét
Kapcsolódó cikkek