Közélet

Lebombázta az al-Dzsazíra toronyházát az izraeli légierő

Az épületben volt az AP amerikai hírügynökség irodája is.

Egy izraeli légi csapás a Gázai övezetben romba döntött szombat délután egy 12 emeletes épületet, amely

több médium irodájának, köztük az AP amerikai hírügynökségnek és az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak is otthont adott.

A művelet előtt egy órával az izraeli hadsereg figyelmeztetést adott ki, hogy ürítsék ki az épületet, amelyet azonnal meg is tettek. A katari székhelyű al-Dzsazíra élőben közvetítette, ahogy az épület összeomlott. „Ezt a csatornát nem fogják elhallgattatni, ezt most garantálhatjuk” – kommentálta a képsorokat a hírtelevízió újságírója.

Musztafa Szuag, az al-Dzsazíra igazgatója háborús bűntettnek minősítette az izraeli csapást, amellyel a sajtót igyekeznek „elnémítani”, hogy „elhallgassák a pusztítást és a gázai emberek mérhetetlen szenvedését”.

Aszef Hamidi hírigazgató az AFP hírügynökségnek azt mondta:

mindent megtesznek azért, hogy a csatorna tovább tudósíthasson az eseményekről.

Valíd al-Omari, az al-Dzsazíra izraeli részlegének vezetője szerint Izrael el akarja hallgattatni azokat a médiumokat, amelyek „látják, dokumentálják és elmondják az igazságot arról, ami történik”.

https://www.facebook.com/watch/?v=1095578897594368&t=17

Gary Pruitt, az AP vezérigazgatója közölte: sokkolja és megrémiszti a hírügynökséget az, hogy az izraeli hadsereg olyan épületre mért csapást, amely sajtóirodáknak ad otthont Gázában. Az AP-nek több újságírója is az épületben tartózkodott, amikor megkapták a figyelmeztetést. Még időben távozni tudtak az irodából, de – a vezérigazgató szavai szerint – épphogy el tudták kerülni a katasztrófát. Emiatt a légicsapás miatt a világ kevesebbet fog tudni arról, hogy mi történik éppen Gázában – tette hozzá.

Jen Psaki, a washingtoni Fehér Ház szóvivője a Twitteren azt írta, hogy az eset után az Egyesült Államok arra kérte Izraelt, garantálja az újságírók biztonságát és a média független működését.

Hétfő óta ez volt az ötödik toronyház, amelyet az izraeli légierő lerombolt.

Fotó: Ali Jadallah / AFP

Az izraeli hadsereg a Twitteren azt közölte, hogy a toronyház bombázásával az iszlamista Hamász katonai hírszerzését vették célba. „Az épületben civil médiumok irodái működtek, de ezek mögött a Hamász terrorszervezet rejtőzött, és a sajtóirodákat emberi pajzsként használták fel” – közölték. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász a katonai felszereléseit szándékosan a Gázai övezet sűrűn lakott városnegyedeiben helyezte el.

A toronyház megsemmisülése után a Hamász egy szóvivője jelezte, meg fogják torolni a légi csapást, és

Tel-Aviv úgy készüljön, hogy „a Föld is beleremeg majd” a palesztinok válaszába.

Pár órával korábban egy háromemeletes lakóházat ért találat Gázában, a csapásban két nő és nyolc gyerek életét vesztette. Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy a Hamász hírszerzési központját, valamint alagutakat támadtak.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek