Közélet

Letartóztatták a Vatikánt átverő brókert

Többek között pénzmosással vádolják Gianluigi Torzit, aki tagadja a vádakat.

Kedden a brit rendőrség olasz kérésre letartóztatta Gianluigi Torzit, aki a Vatikán megbízásából vásárolt ingatlant az angol fővárosban – írja a Financial Times.

A Londonban élő olasz származású férfi közvetítőként működött közre a Szentszék 2018-as Chelseaben történő ingatlanvásárlásánál és eközben 15 millió fontot csikart ki magának.

A Vatikán nyomozói több közvetítőt is vizsgálnak az ügyben, melynek során az egyházi állam jelentős mennyiségű pénzt veszített. Torzi letartóztatására is részben a Vatikánból érkezett pénz szolgáltatott alapot, ám a férfit más pénzügyi bűncselekményekkel is vádolják.

Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

A férfit annak ellenére bízták meg az ingatlanvásárlásban történő közreműködéssel, hogy pénzmosás elleni listákon is szerepelt a neve, sőt maga Ferenc pápa is fogadta a tranzakció lebonyolítása során.

Bár Torzit a Vatikán rendőrsége is letartóztatta, ám a vallomása után szabadon engedték. Az idei év korábbi szakaszában egy brit bíró eltörölte a szélhámos számláinak befagyasztását, melyet a Szentszék kért, mivel a bizonyítékokat hibásnak és hiányosnak találta. A vádlott ügyvédei cáfolták, hogy a férfi bűncselekményt követett volna el.

letartóztatás Vatikán London bróker bűncselekmény
Kapcsolódó cikkek