Közélet

Már a külhoni magyarok is regisztrálhatnak oltásra

Elérhető az AstraZeneca, Szputnyik, Pfizer és Sinopharm vakcina az oltópontokon.

Már a külhoni magyarok is regisztrálhatnak koronavírus elleni védőoltásra a vakcinainfo.gov.hu oldalon – jelentette be Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: még félmillióan vannak azok, akik már regisztráltak az oltásra, de még időpontot nem foglaltak maguknak.

Az oltópontokon AstraZeneca, Szputnyik, Pfizer és Sinopharm vakcina érhető el.

Ma 334 620 ezer adag Pfizer vakcina érkezett, ebből 150 ezer adag első körös oltásra használható, ezeket háziorvosok kapják majd meg.

Galgóczi Ágnes Fotó: MTI

A járvány visszahúzódóban van, az elmúlt 24 órában 164 új koronavírusos beteget regisztráltak. Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma meghaladta az 5 millió 26 ezer főt, és 3 millió 72 ezeren már a második oltáson is túl vannak – mondta Galgóczi Ágnes. Kiemelte: a járvány kezdete óta több mint 802 ezer főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Az elmúlt 24 órában elhunyt 21 többségében idős, krónikus beteg, így az koronavírus szövődményei miatt elhunytak száma meghaladja 29 ezer főt.

Jelenleg 1417 főt ápolnak kórházban és 159 -en vannak lélegeztetőgépen. A szennyvízmintákban pedig országosan csökken a koronavírus örökítőanyaga – tette hozzá. A magyar lakosság átoltottsága 51 százalékos szemben az uniós 35 százalékkal. Jelenleg Pfizer, Sinopharm és nagyon korlátozott mennyiségben még Szputnyik és AstraZeneca oltás foglalható. Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra ingyenes letölthető, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására.

 

Sputnyik külhoni magyarok Pfizer vakcina operatív törzs oltás Galgóczi Ágnes astrazeneca SinoPharm
Kapcsolódó cikkek